Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător şi exportator de energie din Europa
Vizualizari:

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător şi exportator de energie din Europa

România deja este pe poziţia a doua în topul producătorilor de petrol şi gaze din Europa, a declarat miercuri Adrian Zuckerman, ambasadorul SUA în România, la Conferinţa Anuală “Parteneriatul Strategic Româno-American în domeniul securităţii cibernetice”.

Potrivit acestuia, anul viitor va începe extracţia gazelor din Marea Neagră, care ulterior va creşte la capacitate maximă, la fel ca şi centrala nucleară de la Cernavodă, care va ajunge să lucreze la capacitate maximă. Astfel, România va deveni cel mai mare producător şi exportator de energie din Europa, consideră ambasadorul, scrie Calea Europeană.

“Rezervele sale (n.r. – României) de gaze naturale din platforma Mării Negre sunt foarte însemnate! România va deveni cel mai mare producător şi exportator de energie din Europa de îndată ce va începe realmente extracţia anul viitor şi va creşte ulterior la capacitate maximă, iar la Cernavodă se va putea lucra la capacitate maximă! Ce realizare uluitoare!”, a spus Zuckerman, conform discursului său.

Acesta a amintit că la 9 octombrie România şi SUA au parafat, la Washington, un acord interguvernamental extins care permite cooperarea în ceea ce priveşte domenii de importanţă pentru România, cum ar fi proiectul Unităţilor 3 şi 4 ale Centralei Nuclearo-electrice de la Cernavodă, retehnologizarea Unităţii 1, precum şi cooperare pe diverse paliere în domeniul nuclear civil din România. Separat de acordul parafat, România a identificat interesul SUA şi pentru o componentă de finanţare de 7 miliarde de dolari pentru dezvoltarea proiectelor din domeniul energetic printr-un Memorandum de Înţelegere cu Exim US.

“Proiectul de la Cernavodă reprezintă o paradigmă a viitoarelor colaborări româno-americane pentru construirea marilor proiecte de infrastructură”, a mai afirmat ambasadorul.

În acelaşi context, ambasadorul american în România a afirmat că ţara noastră va găzdui în curând mai mulţi militari americani şi că SUA vor investi într-un proiect de conectare a Mării Baltice de Marea Neagră printr-o linie de cale ferată şi o autostradă Gdansk-Constanţa. 

Potrivit datelor Comisiei Europene, Olanda este principalul producător de gaze naturale din UE cu circa 33 miliarde metri cubi anual, urmată de România cu 10 miliarde metri cubi, informează Hotnews.ro.

În Marea Neagră s-ar afla zăcăminte de gaze estimate la circa 200 miliarde metri cubi. Americanii de la Black Sea Oil & Gas se pregătesc deja pentru extracţie, urmând ca primele cantităţi de gaze din perimetrul Midia să ajungă în sistemul naţional de transport undeva pe la mijocul anului viitor.

 
Similare
RECOMANDĂRI