Ambasadorul Iranului, convocat de urgenţă la MAE. România cere explicaţii şi anunţă un „răspuns adecvat” în cazul marinarului ucis
Vizualizari:

Ambasadorul Iranului, convocat de urgenţă la MAE. România cere explicaţii şi anunţă un „răspuns adecvat” în cazul marinarului ucis

România condamnă cu fermitate atacul cu dronă comis asupra vasului “Mercer Street”, care s-a soldat cu pierderea vieţii comandantului navei, cetăţean român, anunţă Ministerul Afacerilor Externe. Potrivit MAE, autorităţile iraniene vor trebui să ofere explicaţii în cazul marinarului ucis.

Reprezentanţii MAE au transmis prin intermediul unui comunicat că Ministerul Afacerilor Externe a luat în considerare elementele transmise de partenerii internaţionali strategici ai României, care s-a coordonat cu Statele Unite al Americii şi Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, cu privire la atacul împotriva vasului “Mercer Street”, în urma căruia un cetăţean român şi un cetăţean britanic au fost ucişi, scrie Digi24.

"Având în vedere elementele prezentate de partenerii internaţionali ai României cu privire la faptul că atacul a avut caracter deliberat şi, respectiv, a fost coordonat de Iran, România solicită prezentarea de explicaţii de către autorităţile iraniene, fără întârziere, şi îşi rezervă dreptul de a acţiona în consecinţă, alături de partenerii săi internaţionali, pentru un răspuns adecvat", a transmis MAE.

Ambasadorul Republicii Islamice Iran la Bucureşti a fost convocat de urgenţă la MAE român în acest scop.

Atacul împotriva unei ţinte civile, care a produs pierderi de vieţi omeneşti şi pagube materiale importante, nu are nicio justificare şi trebuie condamnat ferm la nivel internaţional.

Ministerul Afacerilor Externe continuă coordonarea cu aliaţii şi partenerii României pentru a identifica măsurile de răspuns cele mai potrivite.

"În aceste clipe dificile, MAE este alături de familiile şi apropiaţii victimelor de pe vasul “Mercer Street” şi oferă tot sprijinul în procesul în curs de repatriere a cetăţeanului român decedat", se mai arată în comunicat.

Român ucis în atacul asupra vasului “Mercer Street”

Un petrolier utilizat de compania unui om de afaceri israelian a fost vizat de un atac în Marea Arabiei, în largul coastelor statului Oman, un incident produs pe fondul tensiunilor dintre Israel şi Iran. Atacul a avut loc în cursul nopţii de joi spre vineri, în largul Insulei Masirah şi a vizat petrolierul Mercer Street.

Un cetăţean român a fost ucis în urma unui atac al piraţilor asupra unui petrolier care naviga în largul coastelor Sultanatului Oman. În urma atacului şi-a pierdut viaţa şi un britanic.

Moartea celor doi a fost confirmată de operatorul petrolierului Mercer Street, armatorul Zodiac Maritime. Potrivit companiei, celelalte persoane aflate la bord nu au fost rănite.

Nava este utilizată de firma Zodiac Maritime, deţinută de Zodiac Group, compania miliardarului israelian Eyal Ofer. Petrolierul este sub pavilion liberian şi aparţine unei firme nipone. Un marinar român şi unul britanic au fost ucişi în timpul acestui atac.

SUA, Marea Britanie şi Israel acuză Iranul de atacul asupra petrolierului 

Statele Unite şi Marea Britanie se alătură Israelului şi acuză Iranul că a comis atacul asupra petrolierului din Golful Oman, soldat cu moartea unui marinar român şi a unuia britanic. Washingtonul anunţă totodată că pregăteşte un răspuns „coordonat”.

„După ce am trecut în revistă informaţiile pe care le avem, suntem siguri că Iranul a comis acest atac, care s-a soldat cu două victime nevinovate, utilizând drone cu explozibil, o armă criminală din ce în ce mai folosită în regiune”, a declarat secretarul american de stat, Anthony Blinken, într-un comunicat.

Washingtonul „se coordonează cu guvernele din această regiune şi din afara acesteia, pentru o replică adecvată şi iminentă”, a adăugat şeful diplomaţiei americane.

Regimul de la Teheran neagă însă orice implicare şi dă vina pe „aliaţii Israelului”.

„Aceste încercări de distragere a atenţiei nu sunt nimic nou, le vedem din când în când. Adevăraţii responsabili sunt cei care au adus acest regim (n.red. statul Israel) în această regiune”, a declarat în replică Saeed Khatibzadeh, purtător de cuvânt la MAE iranian.

Militarii iranieni atacă de ani de zile nave în zona Golfului Persic, a Strâmtorii Ormuz şi Golfului Oman, dar agresiunea de săptămâna aceasta este prima, după mulţi ani, care se soldează cu victime - un român şi un britanic.

Similare
RECOMANDĂRI