Ambasada României la Chişinău face totalurile vizitei ministrului de externe român în Republica Moldova
Vizualizari:

Ambasada României la Chişinău face totalurile vizitei ministrului de externe român în Republica Moldova

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a efectuat, la 30 aprilie 2020, o vizită la Chişinău, în contextul deciziei anunţate de Preşedintele României, respectiv de către Guvernul României, de acordare, în beneficiul cetăţenilor Republicii Moldova, a unui pachet consistent de sprijin în eforturile de combatere a pandemiei de COVID-19, concretizat prin trimiterea unei echipe medicale şi donarea unor echipamente medicale, medicamente şi dispozitive medicale.

În cadrul deplasării la Chişinău, ministrul Bogdan Aurescu a participat, alături de alţi oficiali români, la ceremonia de prezentare a echipei medicale din România de 52 de persoane, din care 41 de medici şi asistenţi medicali, care va activa, în perioada următoare, în unităţile sistemului sanitar din Republica Moldova implicate în tratarea pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus, se arată într-un comunicat al Ambasadei României la Chişinău.

Cu prilejul vizitei, ministrul român al afacerilor externe a avut o întrevedere cu ministrul afacerilor externe şi integrării europene al Republicii Moldova, Oleg Ţulea şi a fost primit de prim-ministrul Republicii Moldova, Ion Chicu.

În cadrul acestor întrevederi, ministrul Bogdan Aurescu a punctat ferm importanţa ca autorităţile din R. Moldova să intensifice, în mod consecvent şi credibil, reformele necesare apropierii de UE şi respectarea, pe deplin, a principiilor democratice şi ale statului de drept. A arătat că sprijinul României va fi pe mai departe condiţionat de continuarea acestor reforme esenţiale pentru R. Moldova.

Ministrul Bogdan Aurescu a evidenţiat, astfel, importanţa realizării de către Chişinău a reformelor asumate prin Acordul de Asociere şi prin Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător (AA/DCFTA) cu Uniunea Europeană. Totodată, a reconfirmat angajamentul ferm al României pentru sprijinirea unui parcurs european ireversibil al Republicii Moldova, în baza Parteneriatului Strategic bilateral pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, de la a cărui semnare s-au împlinit, la 27 aprilie 2020, zece ani.

Şeful diplomaţiei române a arătat că România va continua să urmărească cu prioritate respectarea intereselor şi aşteptărilor legitime ale cetăţenilor din Republica Moldova, parcursul european fiind singurul în măsură să asigure dezvoltarea economică şi socială a Republicii Moldova în beneficiul direct al cetăţenilor săi.

În ceea ce priveşte sprijinul concret oferit de România către Republica Moldova pe durata crizei COVID-19, ministrul afacerilor externe a evidenţiat că acesta a fost materializat, dincolo de trimiterea unei echipe medicale şi donarea unor echipamente medicale, medicamente şi dispozitive medicale, inclusiv prin cooperarea constantă a autorităţilor române, încă de la începutul actualei crize COVID-19, pentru facilitarea tranzitului şi repatrierea în deplină siguranţă a cetăţenilor Republicii Moldova, precum şi prin autorizarea exporturilor de medicamente, dispozitive medicale şi materiale sanitare, achiziţionate din România.

De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a avut o serie de întrevederi cu reprezentanţi ai mediului politic din Republica Moldova, respectiv cu preşedintele Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, preşedintele Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, preşedintele Partidului Democrat, Pavel Filip, şi cu preşedintele Grupului parlamentar Pro-Moldova, Andrian Candu, precum şi cu deputaţii Iurie Renita, Octavian Tacu şi Lilian Carp.

Ministrul Bogdan Aurescu a evidenţiat, în cadrul acestor discuţii, necesitatea continuării în mod susţinut, unitar şi coordonat a demersurilor care vin în sprijinul avansării parcursului european al ţării, de acţiunea tuturor factorilor politici de la Chişinău depinzând viitorul democratic al ţării şi prosperitatea cetăţenilor.

A asigurat că pentru România rămâne de interes strategic sprijinirea orientării pro-europene a Republicii Moldova, respectarea principiilor democratice şi ale statului de drept în R. Moldova, şi acţiunea în interesul cetăţenilor din R. Moldova, în vederea asigurării prosperităţii şi bunăstării acestora – aspecte care trebuie să fie mai presus decât luptele politice.
 
Similare
RECOMANDĂRI