Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Alpinistul Zsolt Torok, dat dispărut în Munţii Făgăraş, a fost găsit decedat. La operaţiunea de căutare au participat salvamontişti şi jandarmi din două judeţe

Cunoscutul alpinist arădean Zsolt Torok a fost dat dispărut sâmbătă dimineaţă. El pornise în urmă cu 3 zile într-o expediţie în Făgăraş. Imediat după apelul de urgenţă, echipe de salvamontişti şi de jandarmi din Sibiu şi Argeş au plecat în căutarea lui. Trupul neînsufleţit a fost găsit printre stânci, în zona Vârfului Negoiu.

Zsolt Torok era unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi alpinşti români la nivel mondial, realizator al multor premiere. A participat la Maratonul Marilor Pereţi, Trilogia Alpilor şi a urcat pe K2.

Zsolt Torok a urcat 5 vârfuri în Himalaya, iar în 3 dintre ascensiuni i-a fost alături Vlad Căpuşan. Cei doi au realizat în 2016 în Himalaya două premiere naţionale şi o premieră mondială.

Au fost primii oameni care au ajuns pe Peak 5 din regiunea Makalu, un munte înalt de 6.421 de metri, care nu a mai fost urcat de nimeni până în acel moment, în condiţiile în care vârful a fost deschis ascensiunii în 2003.

În 2013, Torok Zsolt a condus expediţia românească ce a ajuns pe Nanga Parbat, 8.126 de metri, considerată cea mai mare performanţă în alpinismul românesc.
 

În urmă cu 3 ani, Zsolt Torok şi Vlad Căpuşan au escaladat un vârf neatins din Munţii Himalaya, cu o înălţime de peste 6.300 de metri, pe care au arborat steagul României.

Torok avea în palmares câteva dintre cele mai solicitante vârfuri din lume. Printre acestea, şi vârful Nanga Parbat, cu o înălţime de 8.125 metri

Similare
RECOMANDĂRI