Sursa foto:TVR Vizualizari:

Alpinistul român Alex Găvan vrea să urce fără oxigen suplimentar muntele K2, singurul vârf de peste 8000 de metri care nu a fost urcat iarna

Alex Găvan, unul dintre cei mai titraţi alpinişti români, se pregăteşte să urce un nou vârf de peste 8000 de metri, însă o face iarna. Împreună cu o experimentată alpinistă din Italia, Alex vrea să cucerească muntele K2, fără oxigen suplimentar, în cel mai periculos sezon. K2 este singurul vârf de peste 8000 de metri care nu a fost urcat iarna.

Alex Găvan este acum în nordul Pakistanului. Chiar în ziua de Crăciun el va pleca în cea mai periculoasă expediţie a sa de până acum. Românul va încerca să cucerească vârful K2 alături de o alpinistă experimentată.

Muntele K2 are a doua rată de mortalitatea dintre cele 13 vârfuri de peste 8000 de metri. În medie, cam unul din 4 alpinişti care încearcă să-l cucerească nu se mai întoarce. Iarna, temperatura resimţită la altitudinea maximă de 8611 metri este de minus 70 de grade Celsius, în timp ce în zona taberei de bază de la 5000 de metri este de minus 30 de grade.

La aproape 40 de ani, Alex Găvan este unul dintre cei mai cunoscuţi alpinişti români. Până acum, el a urcat fără oxigen suplimentar şapte vârfuri de peste 8000 de metri.

Similare
RECOMANDĂRI