Romania La Zi

„Acest reporter a reuşit ceea ce nu au reuşit liderii NATO”. Reacţie după întrebarea reporterului Ştirilor TVR, pentru Donald Trump

„Preşedintele Donald Trump s-a alăturat, în sfârşit, apărării colective a alianţei, datorită unei singure întrebări bine plasate”, comentează John Hudson, reporter de ştiri al site-ului BuzzFeed. „Acest reporter a reuşit ceea ce nu au reuşit liderii NATO”, comentează el în titlul articolului despre întrebarea adresată de, Ramona Avramescu, reporter al Ştirilor TVR, liderului de la Casa Albă, la conferinţa comună cu preşedintele României, Klaus Iohannis.

„Sub un minut, un reporter modest din România a reuşit ceea ce liderii celor 27 de state şi nici propria echipă a preşedintelui nu au reuşit: să-l facă pe Donald Trump să se angajeze principiului apărării colective a NATO", scrie BuzzFeed.

Ramona Avramescu, trimisul special al TVR la Washington DC

- "Multe din ţările de pe flancul estic văd Rusia ca pe o ameninţare pentru pace şi securitate în regiune. Împărtăşiţi această viziune şi credeţi că SUA ar trebui să activeze articolul 5 din tratatul NATO dacă vreuna din aceste ţări ar fi sub o agresiune militară?"

Preşedintele SUA, Donald Trump

"Suntem angajaţi să respectăm Articolul 5 (din Tratatul NATO, n.r) şi cu siguranţă suntem acolo să apărăm, de aceea vreau să fiu sigur că avem o forţă puternică şi banii necesari pentru o astfel de forţă. Da, absolut, aş angaja articolul 5".

Astfel, Trump s-a raliat explicit articolului 5 din tratatul de fondare a NATO, care le cere aliaţilor să vină unul în apărarea celuilalt - ceva ce liderul de la Casa Albă nu a făcut în discursul său la sediul Alianţei, luna trecută. Această omisiune a declanşat un val de nelinişte în rândul liderilor europeni, îngrijoraţi în privinţa angajamentului său pentru alianţa militară, subliniază BuzzFeed.

Jurnalistul John Hudson remarcă în acest context că, timp de luni de zile, echipele liderilor NATO au încercat să orchestreze un eveniment în cadrul căruia să scoată de la preşedintele Donald Trump acea frază ce putea înlătura îngrijorările privind articolul 5. Dar liderul de la Casa Albă a folosit discursul său de la Bruxelles pentru a sublinia pericolul terorist şi pentru a critica statele care nu alocă Apărării cel puţin 2%  din produsul intern brut.

Refuzul de a menţiona articolul 5, deşi potrivit unor surse ralierea la acest principiu era menţionată în textul său, i-a lăsat în derută pe ceilalţi lideri NATO.

În răspunsul la întrebarea Ramonei Avramescu, Trump a menţionat că va continua să pună presiune pe guvernele europene pentru a aloca mai mult Apărării. „Sperăm că şi ceilalţi aliaţi NATO vor urma exemplul României în îndeplinirea obligaţiilor lor financiare şi în achitarea contribuţiei lor echitabile la costurile apărării”.

„Deci, în acest moment, scorul pentru smulgerea unui angajament din partea lui Trump pentru articolul 5 este: jurnalistul român 1, NATO 0", conchide John Hudson