A fost aprobată finanţarea pentru construcţia podului de la Pelješac, Croaţia
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

A fost aprobată finanţarea pentru construcţia podului de la Pelješac, Croaţia

Comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, a aprobat alocarea a 357 milioane de euro din fondurile politicii de coeziune pentru construcţia unui pod care va conecta partea cea mai de sud a ţării, precum şi oraşul Dubrovnik, de restul Croaţiei continentale.

Construcţia podului de la Pelješac, ale cărui costuri vor fi acoperite în proporţie de 85% din finanţarea europeană, va îmbunătăţi în mod semnificativ viaţa de zi cu zi a croaţilor, prin reducerea timpului de călătorie necesar pentru a parcurge distanţa dintre Dubrovnik şi Split.

Această conexiune directă va aduce beneficii importante turismului şi comerţului şi va consolida coeziunea teritorială a regiunii Dalmaţia de Sud cu a restului ţării.

Corina Creţu a declarat: „Suntem o Comisie ce construieşte punţi, literalmente vorbind. Acest proiect reprezintă în termeni practici angajamentul nostru de a înlătura barierele, pentru a uni teritoriile şi a aduce laolaltă popoarele. Ştiu cât de mult este dorit acest pod de către poporul croat şi sunt bucuroasă că UE, prin fondurile sale, poate participa la acest nou capitol din istoria ţării."

Coridorul Neum, o fâşie de coastă a Mării Adriatice, ce face parte din Bosnia-Herţegovina, reprezintă în prezent singura rută de comunicare terestră între Dubrovnik şi restul Croaţiei continentale.

Noul pod va conecta ţinutul Dubrovnik–Neretva de restul ţării, permiţând traversarea golfului Mali Ston din Marea Adriatică. Acest lucru va facilita un flux constant de bunuri şi persoane, în special în perioada de vârf a sezonului turistic.

Podul de la Pelješac va avea o înălţime de 55 de metri şi o lungime de 2,4 kilometri, cu patru benzi de circulaţie. UE va finanţa de asemenea, infrastructura conexă, cum ar fi construcţia de drumuri de acces, inclusiv tuneluri, poduri şi viaducte, construcţia unei centuri ocolitoare de 8 kilometri lungime în vecinătatea oraşului Ston, precum şi lucrări de modernizare a drumului D414, existent deja. Se estimează că lucrările vor fi finalizate până în 2022.

Similare