Romania La Zi

72 de ani de la plecarea în exil a Regelui Mihai

În seara de 3 ianuarie 1948, Regele Mihai şi Regina-Mama, escortaţi de ofiţeri ai Siguranţei, iau calea exilului de pe peronul Gării Sinaia. Staliniştii au adus două rânduri de militari cărora le-au ordonat să stea cu spatele, ca Regele să nu-i poată privi. Pentru ţara noastră, avea să înceapă cea mai neagră perioadă a istoriei.

Gara Sinaia fusese evacuată pe 3 ianuarie 1948. A fost ocupată de soldaţi care nu aveau voie să îl privească pe suveran. Un militar plângea. A fost imaginea care l-a urmărit pe regele Mihai în exil.

Abdicarea Regelui a fost forţată de comunişti, dar SUA şi Marea Britanie nu au intervenit. În Elveţia, prima ţară în care au ajuns Regelui Mihai i s-a adus la cunoştinţă să nu facă declaraţii despre abdicare. Franţa a procedat la fel. Sferele de influenţă fuseseră împărţite între câştigătorii războiului, iar România a fost cedată sovieticilor.

În imaginile păstrate în arhiva televiziunii germane de la sosirea trenului în Elveţia, se văd toate valizele care au fost coborâte din tren de Regele Mihai şi Regina Elena. Ei au fost aşteptaţi la Lausanne de Principesa Irina, mătuşa Regelui Mihai şi de vărul său, Ducele Amedeo de Aosta-Savoia, care avea pe atunci 5 ani şi care îşi aminteşte: "A avut doar câteva valize, puţini bani şi câteva bijuterii."

Regele Mihai a mai luat din ţară şi trei jeep-uri, care se află acum la Săvârşin.

Dosarul de Securitate al Regelui Mihai arată că bagajele regelui au fost controlate şi inventariate la plecare. La un moment dat este numit cel mai sărac rege aflat în exil. A fost urmărit până la sfârşitul anului 1990.