Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

EROII DIN RĂZBOI | “Nu există rău mai mare în omenire decât războiul”. A luptat la Oarba de Mureş, a fost deţinut politic, iar părinţii i-au fost deportaţi în Bărăgan

O viaţă grea, trăită demn şi cu multă dăruire faţă de patrie. Este povestea veteranului de război Alexandru Fota, care, la aproape 99 de ani, mai are tăria să descrie iadul de pe front. Pentru aceşti oameni există campania TVR "Eroii din război".

Războiul e ceva crunt, însuşi cuvântul te face să te cutremuri. Darămite să fii acolo, în ploaia de gloanţe, să nu ştii dacă mai apuci clipa următoare.

Aşa îşi începe istorisirea venerabilul veteran de război Alexandru Fota, de loc dintr-un sătuc din Mehedinţi.

S-a înrolat în armată la 22 de ani şi a luptat pe front la Oarba de Mureş, un sat micuţ, cu pământul stropit de sângele soldaţilor români care au pierit acolo.

Şi după atâta vreme, amintirile sunt vii, de parcă s-au întâmplat ieri. Nu a ştiut ce este frica. Datoria şi iubirea faţă de ţară au fost mai presus.

Frontul cere sacrificii şi dăruire. La Oarba de Mureş au murit peste 11.000 de soldaţi români. Puţini dintre cei care au luptat acolo mai sunt astăzi în viaţă.

Iarna grea din anii '44-'45 l-a găsit în Munţii Tatra. Ca să se întoarcă în ţară i-au trebuit câteva luni.

Anii au trecut, iar acum, la aproape 99 de ani, Alexandru Fota e dezamăgit de România în care trăieşte. Nu seamănă cu ţara pentru care românii au murit pe front.

Similare
RECOMANDĂRI