26 iunie este Ziua Drapelului Naţional al României. Istoricul steagului tricolor
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

26 iunie este Ziua Drapelului Naţional al României. Istoricul steagului tricolor

Astăzi este Ziua Drapelului Naţional. Ziua de 26 iunie a fost proclamată Ziua Drapelului Naţional printr-o lege adoptată în 1998.

Drapelul naţional este sărbătorit pe 26 iunie, întrucât, în această zi, în 1848, guvernul revoluţionar de atunci a decretat că Tricolorul roşu, galben şi albastru reprezintă steagul naţional al tuturor românilor.

Conform legii, această zi va fi marcată de autorităţile publice şi de celelalte instituţii ale statului prin organizarea unor programe şi manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau ştiinţific, consacrate istoriei patriei, şi prin ceremonii militare specifice, în unităţile Ministerului Apărării Naţionale şi ale Ministerului de Interne.

Istoricul steagului tricolor

Drapelul tricolor a fost folosit prima dată în Ţara Românească în 1834, ca steag de luptă, când domnitorul Alexandru Ghica a prezentat sultanului spre aprobare modelul drapelelor şi pavilioanelor navale de luptă. Cu o zi înaintea Zilei Drapelului Naţional, la Catedrala Mitropolitană din Timişoara, a avut loc în acest an un eveniment în premieră. Drapelul naţional a fost sfinţit, cu ceremonial militar, sub privirile emoţionate a sute de credincioşi. Alături de soldatii garnizoanei timişorene, jandarmi şi poliţişti, la manifestare au participat copii îmbracaţi în portul popular românesc.

(w400) 1862 - Ste

Cele trei culori care apar pe steag ar fi fost folosite în documentele oficiale încă din timpul lui Mihai Viteazul şi se regăsesc şi pe diverse structuri de scuturi şi steme.

Drapelul tricolor a fost folosit prima data în Ţara Românească în 1834, ca steag de luptă, când domnitorul Alexandru Ghica a prezentat sultanului spre aprobare modelul drapelelor şi pavilioanelor navale de luptă.

Peste câţiva ani, în 1848, steagul tricolor a fost adoptat de către revoluţionari ca drapel al Ţării Româneşti în următorea ordine cromatică: albastru-galben-roşu, semnificând „libertate, dreptate, frăţie”.

(w400) 1848 - ste

De fapt, legenda apariţiei tricolorului s-a născut după 1860, când s-au contopit culorile din steagurile Moldovei şi al Ţării Româneşti, după unirea Principatelor şi din dorinţa de a împăca ambele tabere.

Mai târziu, Constituţia României din 1866 prevedea, despre drapel: „colorile Principatelor-Unite urmează a fi Albastru, Galben şi Roşu”.

Potrivit acesteia, culorile drapelului trebuie aşezate vertical, în ordinea următoare: albastru, galben şi roşu la margine.

Similare
RECOMANDĂRI