FOTO. NU există scuze pentru viol. Angajatele „La Strada” vor îmbrăca blugi în semn de solidaritate şi vor deveni vocile unor femei abuzate sexual
Sursa foto:Facebook/Centrul Internaţional "La Strada" Vizualizari:

FOTO. NU există scuze pentru viol. Angajatele „La Strada” vor îmbrăca blugi în semn de solidaritate şi vor deveni vocile unor femei abuzate sexual

În preajma zilei dedicate promovării toleranţei zero faţă de violenţa sexuală asupra femeilor şi fetelor, angajatele Centrului Internaţional „La Strada” devin, pentru o zi, vocile unor femei care au trăit experienţa unui abuz sexual.

Au ales să spună „NU”, pentru că nu există scuze pentru viol în formatul unei sesiuni fotografice tematice, ca şi anul trecut. De data aceasta însă fiecare dintre participantele la şedinţa foto şi-a asumat conştient istoria reală a unei beneficiare a Telefonului de Încredere pentru Femei şi Fete (0 8008 8008), deşi numele acestor femei au fost schimbate din motive de confidenţialitate. „Acesta este felul nostru de a le spune fetelor şi femeilor care au trecut print-un viol că nu sunt singure, că pot să aibă încredere în sprijinul nostru şi că vom continua să facem tot ce ne stă în puteri pentru ca vocea lor să fie auzită, iar drepturile – respectate”, a spus Daniela Misail-Nichitin, Directoarea Programului Femei, La Strada.

„Totodată, în acest an, în contextul campaniei Denim Day Moldova, ne propunem să avem un dialog mai special cu reprezentanţii mass-media din ţara noastră la subiectul reflectării cazurilor de abuz sexual în presă. Încercăm să identificăm şi să sprijinim o comunitate a jurnaliştilor interesaţi să susţină cauza victimelor abuzurilor sexuale prin ceea ce ştiu ei să facă mai bine – jurnalism de calitate”, a mai spus Daniela Misail-Nichitin.

Rolul pe care-l au conţinuturile media asupra societăţii este enorm, iar uneori decisiv. Felul în care un caz de viol este abordat de presă, tonalitatea unui reportaj sau titlul unei ştiri sunt mai mult decât decizii singulare ale jurnalistului.

Reprezentanţii mass-media sunt îndemnaţi să susţină Denim Day Moldova, prin jurnalism responsabil - astăzi, pe 24 aprilie, şi în fiecare zi, când aleg să relateze despre un caz de violenţă sexuală sau când abordează fenomenul abuzului sexual, în general. Jurnaliştii sunt încurajaţi prin materialele lor să prevină şi să combată abuzurile împotriva victimelor violenţei sexuale, în concordanţă cu propriile convingeri şi valori şi ţinând cont de normele deontologice.

Comunitatea profesioniştilor, societatea civilă şi fiecare cetăţean responsabil sunt îndemnaţi să facă ceea ce le stă în puteri pentru a pune capăt culturii violului în societate. Cetăţenii pot alege să susţină financiar o organizaţie care oferă asistenţă şi suport victimelor violenţei sexuale; să vină la serviciu, pe 24 aprilie, purtând blugi şi încurajându-i pe colegi să facă acelaşi lucru, în semn de solidaritate cu victimele abuzului sexual. De asemenea, ei pot vorbi pe reţelele sociale despre auto-educaţie, despre ce înseamnă integritate fizică şi sexuală, ce este un consimţământ liber exprimat sau pot combate stereotipurile legate de viol prin argumente sănătoase.

Istoria „Zilei Blugilor” (Denim Day) a început în anul 1992, în Italia, când un judecător al Curţii Supreme de Justiţie a decis să anuleze condamnarea făptuitorului pe un caz de viol, argumentând că, din motiv că victima purta blugi strâmţi, aceasta ar fi trebuit să-l ajute pe violator să-i scoată blugii. În opinia instanţei, acest fapt ar fi însemnat consimţământul victimei. A doua zi, femeile din Parlamentul italian au venit la serviciu purtând blugi, contrar protocolului vestimentar, în semn de solidaritate cu victima. Din acel an, Denim Day se marchează în numeroase state din Europa şi SUA în ultima zi de miercuri a lunii aprilie, ca simbol de protest împotriva atitudinilor eronate faţă de infracţiunile sexuale.

Similare
RECOMANDĂRI