SOCIAL

Graviditate pe vreme de pandemie. Viitoarele mămici spun că nu pot merge la controale de rutină şi nu pot face atâta mişcare cât e necesar

Această perioadă este stresantă şi dificilă pentru toţi, dar în special pentru viitoarele mame. Ele îşi fac griji nu doar pentru sănătatea lor ci şi a copilului. Dacă înainte gravidele mergeau la consultaţii periodic, pentru a vedea cum se dezvoltă fătul, acum acest lucru este însoţit de riscul unei contaminări cu noul coronavirus. Pentru o naştere mai uşoară, ginecologii recomandă ca viitoarele mame să facă mişcare, chiar dacă sunt în autoizolare la domiciliu, şi să ţină stresul cât mai departe de ele.

Cele mai speriate sunt femeile aflate la prima sarcină. Teama de necunoscut în această perioadă epidemiologică dificilă le macină liniştea. În această situaţie grea este şi o viitoare mamă, care a dorit să-şi păstreze anonomatul, dar care ne-a spus că doarme cel mult două ore pe noapte, iar gândurile negre nu-i dau pace.
 
Viorica Butucel este în aşteptarea celui de-al treilea copil. Femeia spune că atât timp cât îşi simte fătul activ este mai puţin stresată: „Fără îndoială e o perioadă stresantă pentru fiecare din noi, nu doar pentru gravide. Ce ţine de controalele de rutină ele acum nu sunt deloc, am sunat medicul de familie, am întrebat ce facem cu analizele, cu ecografiile şi aşa mai departe, a spus că stăm acasă”.
 
Ana Casian este o altă femeie care aşteaptă al treilea copil. Ea ne-a mărturisit, cu regret, că şi-ar fi dorit să poată savura din plin perioada de sarcină: „Pentru mine perioada asta de carantină este una destul de dificilă în primul rând pentru că nu pot face atâta mişcare cât mi-aş dori. Dacă la celelalte sarcini eram activă, mergeam la primbări, acum totul se rezumă doar la perimetrul casei. Controlul a fost făcut aşa repejor, doar aş putea spune pentru bifă”.
 
O parte din viitoarele mame şi-au găsit medicul la care şi-ar dori să nască, dar pandemia a anulat toate înţelegerile de acest fel. Într-o postare pe reţelele sociale, o tânără care a născut recent povesteşte cum a decurs totul: „Un minus e că medicul cu care m-am înţeles nu a putut să vină la naştere, s-au anulat toate contactele pe timp de pandemie. Dar nu îmi pare rău, am avut parte de o echipă foarte minunată de gardă. Vizitele sunt strict interzise, dar pot să vă transmită pachet cu ce aveţi nevoie”.
 
Pe grupul "Întreabă un doctor online", de pe Facebook, medicii spun că primesc zeci de mesaje.
 
CRISTINA IPATI, obstetrician-ginecolog: „La mine se adresează zilnic 40-60 de mesaje legate mai mult de femeile însărcinate, dar şi femeile cu patologii ginecologice. Femeile sunt foarte panicate, chiar mai panicate decât e necesar. Ar fi binevenit să-şi informeze medicul de familie despre starea de sănătate şi dacă intervin care momente cum ar fi rinoree, strănuturi dese, dureri de gât”.
 
Medicii recomandă femeilor însărcinate să înlocuiască plimbările cu exerciţii în casă. Mai mult, încăperile să fie aerisite cât mai des. Statisticile oficiale spun că acum în Republica Moldova sunt circa 17.800 de femei însărcinate.