SOCIAL

Aproape 23% din populaţia Republicii Moldova are peste 60 de ani, iar cei mai mulţi dintre vârstnici abia trăiesc de pe o zi pe alta

Aproape 23 la sută din populaţia Republicii Moldova are peste 60 de ani iar cei mai mulţi dintre vârstnici abia trăiesc de pe o zi pe alta. Datele Biroului Naţional de Statistică arată că pensia minimă pentru limita de vârstă a fost, la începutul anului, de doar 1143 de lei, bani care nu ajungeau nici pentru coşul zilnic, fără a mai pune la socoteală medicamentele. Pandemia a făcut viaţa bătrânilor şi mai grea. Şi astăzi, de Ziua Internaţională a Persoanelor Vîrstnice, bâtrânii sunt la fel de îngrijoraţi dar totuşi mai speră că vor veni vremuri mai bune.

Mătuşa Tamara, din satul Slobozia Duşca, raionul Criuleni, vine în fiecare săptămână la Chişinău să vândă din ce mai culege de prin grădină. Viaţa e grea pentru ea şi face ce poate pentru a supravieţui.

Statistica arată că valoarea minimului de existenţă este diferită pensionari. La Chişinău, ajunge la 2000 de lei, în timp ce la sate e puţin peste 1690 de lei. De oriunde ar fi, pensionarii nu fac faţă cheltuielilor.

Pe lângă presiunea economică, vârstnicii sunt afectaţi şi în plan emotional, mai ales în această perioadă pandemică. Şi numărul deceselor demonstreză că sunt o categorie extrem de vulnerabilă. 80 la sută dintre decesele cauzate de complicaţiile Covid 19 sunt la persoanele vîrstnice. Astăzi, de ziua lor, a intrat în vigoare legea care prevede majorarea pensiei minime la 2 mii de lei pe lună pentru stagiul complet de cotizare. De această majorare vor beneficia 308 mii de pensionar din Republica Moldova.