POLITIC

Partidele şi grupurile parlamentare se arată pregătite pentru alegerile anticipate din 11 iulie chiar dacă unele dintre ele nu agrează acest scrutin

Partidele şi grupurile parlamentare se arată pregătite pentru alegerile anticipate din 11 iulie chiar dacă unele dintre ele nu agrează acest scrutin. Deputaţii de la PAS, PPDA şi Partidul Democrat au salutat decretul preşedintelui Maia Sandu privind dizolvarea legislativului, în timp ce parlamentarii de la PSRM, Pentru Moldova şi PRO Moldova au criticat decizia.

Deputaţii PAS, care au militat intens pentru dizolvarea parlamentului, spun că decizia era aşteptată nu doar de ei, dar de întreaga societate.

MIHAI POPŞOI, vicepreşedinte PAS: ”Unica soluţie de resetare a sistemului politic e prin alegeri parlamentare anticipate. Cetăţenii să cureţe parlamentul, să ofere un guvern stabilt şi noi vom munci anume în această direcţie pentru a le oferi cetăţenilor această şansă să-şi decidă singuri soarta la anticipate”.

Ulterior, au reacţionat şi democraţii care au dat de înţeles că vor participa la scrutinul din 11 iulie.

DECLARAŢIA PDM: ”În alegerile parlamentare anticipate PDM va promova soluţii pentru problemele reale cu care se confruntă ţara şi va încerca să consolideze electoratul care s-a săturat de show-uri politice ieftine şi îşi doreşte ca ţara să fie guvernată de politicieni responsabili, eficienţi, profesionişti”.

Astăzi, şi cei de la Partidul Platforma DA s-au arătat pregătiţi şi hotărâţi să participe la anticipate.

ANDREI NĂSTASE, preşedinte PPDA: ”PPDA va munci va lupta in continuare pentru a accede in aprlament cu un număr mai mare de deputaţi decât îi avem astăzi şi cred că la capitolul calităţii lor nu există nici o îndoială”.

De cealaltă parte, a urmat un val de critici din partea deputaţilor majorităţii parlamentare.

VLAD BATRÎNCEA, deputat PSRM: ”CCM practic a substituit Parlamentul şi Guvernul. În fine, noi niciodată nu ne-am temut de alegeri anticipate. Şi mai mult, am declarat că suntem gata şi suntem cel mai pregătit partid pentru aceste alegeri”.  

DECLARAŢIA GRUPULUI PARLAMENTAR "PENTRU MOLDOVA": ”Presiunile asupra Curţii Constituţionale, pentru a lua decizii în funcţie de interesele politice, nici măcar nu mai sunt mascate, se comit deschis, în văzul tuturor. Am văzut cu toţii cum partidul condus indirect de preşedintele Maia Sandu, care a fost şi unul din autorii sesizării, a forţat la propriu, prin manifestaţii organizate la uşa Curţii Constituţionale, emiterea acestei hotărâri”.

Nici liderul PRO Moldova, Andrian Candu nu s-a arătat încântat de decizia de a dizolva parlamentul.

DECLARAŢIA LIDERULUI PRO MOLDOVA, ANDRIAN CANDU: ”Această situaţie este rezultatul iresponsabilităţii şi incompetenţei guvernărilor din ultimii doi ani care au adus Republica Moldova în pragul falimentului. Aş vrea să cred că haosul în care am fost aruncaţi din 2019 încoace de cei care pretind că pot să guverneze va dispărea împreună cu cei care l-au alimentat, după anticipate, a notat Candu”.

Ieri, în timpul emisiunii Punctul de Azi de la TVR Moldova, deputatul neafiliat Octavian Ţîcu a declarat că deciziiile de dizolvare a Parlmantului şi de organizare a alegerilor anticipate nu mai pot fi contestate. Ţîcu a precizat că orice acţiune îndreptată împotriva acestor decizii ar însemna continuarea încercărilor de uzurpare a puterii de stat.

OCTAVIAN ŢÎCU, deputat, lider PUN: ”Era clar că această majoritate se ţine cu toţi dinţii de putere, în două luni de zile vom avea alegeri, vom merge în faţa oamenilor şi după cred că la scurt timp, la începutul lunii august vom avea Guvern, un Guvern reprezentativ, deja nu vom putea invoca alte argumente decât necesitatea de a colabora între forţele europene şi pro-româneşti care vor fi în parlament”.

Amintim că aseară, Curtea Constituţională a declarat ilegală instituirea stării de urgenţă. Acest verdict al magistraţilor i-a permis preşedintelui Republicii Moldova, Maia Sandu să semneze decretul de dizolvare a Parlamentului şi să anunţe declanşarea alegerilor parlamentare anticipate. Astfel, pe 11 iulie cetăţenii cu drept de vot sunt aşteptaţi la urne pentru a-şi alege deputaţii din viitorul Parlament.