UPDATE. Percheziţii: Judecătorul Oleg Sternioală - reţinut
Sursa foto:zdg.md Vizualizari:

UPDATE. Percheziţii: Judecătorul Oleg Sternioală - reţinut

Procurorii Anticorupţie descind astăzi la Curtea Supremă de Justiţie. Informaţia a fost confirmată pentru TVR MOLDOVA de către Emil Gaitur, ofiţerul de presă al Procuraturii Generale.

UPDATE: Percheziţiile de astăzi au avut loc la domiciliul şi la locul de muncă a judecătorului Curţii Supreme de Justiţie, Oleg Sternioală. Ulterior, acesta a fost reţinut pe un termen de 72 de ore.

Operaţiunea a avut loc după ce Consiliului Superior al Magistraturii a aprobat solicitarea Procurorului General privind reţinerea, aducerea silită, percheziţie şi arestare a judecătorului.

Magistratul este cercetat într-o cauză penală pornită pe faptul spălării banilor în proporţii deosebit de mari (art. 243, aliniat 3, lit. b din Codul penal), caracterizată prin tăinuirea şi deghizarea naturii, originii, amplasării, dispunerii, transmiterii, deplasării proprietăţii reale a bunurilor ori a drepturilor aferente de către o persoană care ştie sau trebuia să ştie că acestea constituie venituri ilicite.

Temei pentru începerea urmării penale au servit investigaţiile jurnalistice referitoare la averea magistratului, materialele analizei operaţionale şi raportul de autosesizare al procurorului.

Verificările premergătoare anchetei arată că magistratul a acumulat împreună cu membrii familiei sale, venituri de circa 7 milioane de lei (pe parcursul unei perioade de referinţă). În aceeaşi perioadă, Oleg Sternioală împreună cu membrii familiei sale a cumpărat bunuri de lux în valoare de circa 13,8 milioane de lei.

Bănuiala rezonabilă a organului de urmărire penală este că diferenţa de circa 6,7 milioane dintre veniturile şi cheltuielile bănuitului constituie bunuri ilicite, care au fost tăinuite, iar natura şi originea acestora este deghizată prin transcrierea dreptului de proprietate pe terţe persoane, fapt care urmează a fi demonstrat în cadrul urmării penale.

Procurorii atrag atenţia că magistratul, la fel ca şi orice altă persoană bănuită sau învinuită într-un dosar penal, se bucură de prezumţia nevinovăţiei. Prin urmare, facem apel către instituţiile mass-media să trateze subiectul în spiritul acestui drept fundamental.

Similare
RECOMANDĂRI