JUSTIŢIE

Ministrul Justiţiei: Persoanele integre în funcţiile cheie vor asigura curăţarea sistemului

post-img

Ministra justiţiei, Olesea Stamate, susţine că numirea unor persoane integre în funcţii-cheie în justiţie va asigura un mecanism de curăţare pe interior a structurilor. De exemplu, un şef şi adjuncţii acestuia din cadrul Procuraturii nu vor admite ca în cadrul instituţiei pe care o conduc să activeze oameni corupţi sau neprofesionişti. Declaraţia a fost făcută în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la postul de televiziune TVR MOLDOVA.

Proiectul de reformare a justiţiei, care a fost propus de noua guvernare zilele trecute, se referă la reducerea numărului de judecători ai Curţii Supreme de Justiţie (CSJ) de la 33 la 17. Olesea Stamate spune că rezultatul de 17 judecători vine de la dorinţa de a modifica competenţele acestei Curţi, prin reducerea acesteia la o formulă a unei Curţi de Casaţie. „CSJ are drept rol principal unificarea practicii judiciare. Da, ea va judeca recursurile pe anumite temeiuri foarte clare. Nu va putea judeca recursurile oricând doreşte şi nu trebuie să intre pe fondul cauzei. Reducând din competenţele CSJ, aceasta înseamnă că reducem şi încărcătura dosarelor”, a declarat ministra.

Olesea Stamate spune că judecătorii vor fi aleşi după mai multe criterii, iar primul va fi integritatea, care va fi unul de excludere. „Integritatea va fi evaluată prin prisma declarării averilor şi intereselor, doar că mult mai profund decât ceea ce se face acum prin Autoritatea Naţională de Integritate (ANI): nu vor fi acceptate bunuri declarate la preţuri derizorii sau cadouri făcute la nuntă, cumetrie de 30-50 de mii de euro”, a afirmat şefa Ministerului Justiţiei. Acei judecători care nu trec filtrul de integritate, nu mai sunt evaluaţi la capitolul capacităţi profesionale şi personale.

De asemenea, reforma justiţiei prevede că judecătorii vor trece evaluarea şi testarea unei comisii independente. Raportul acestei comisii va sta la baza unei sesizări în adresa ANI şi a Inspecţiei Judiciare şi aceste două instituţii urmează să adopte acţiuni în raport cu judecătorul.

Totodată, ministra justiţiei spune că la începutul lunii noiembrie Republica Moldova ar putea să aibă un nou procuror general. „În cazul în care legea este adoptată rapid, eu cred că deja la începutul lunii noiembrie am putea să avem un procuror general”, a declarat Olesea Stamate.