ECONOMIC

Cetăţenii care au accesat credite de la companiile de microfinanţare nu vor mai putea fi păgubiţi cu sume imense de bani.

Cetăţenii care au accesat credite de la companiile de microfinanţare nu vor mai putea fi păgubiţi cu sume imense de bani. Deputaţii PAS propun o iniţiativă legislativă de limitare a ratei dobânzii şi a penalităţilor care sunt acum exagerat de mari. Parlamentarii propun şi o transparenţă mai mare în mesajele de informare pentru accesarea creditelor.

În Republica Moldova, companiile de microfinanţare au oferte atractive, dar înşelătoare şi riscante. De cele mai multe ori cetăţenii nu reuşesc să citească sau să înţeleagă toate clauzele contractuale şi se ajunge la adevărate tragedii.

Recent, un bărbat de 29 de ani şi-a pus capăt zilelor, după ce a aflat că are de achitat 100 de mii de lei pentru un împrumut de doar 5 mii de lei. Pentru a evita astfel de situaţii, deputaţii PAS propun modificări la Legea privind contractele de credite pentru consumatori.

DUMITRU ALAIBA, preşedintele Comisiei Economie, Buget şi Finanţe: „Nu poţi să iei 5 mii de lei şi să rămâii dator cu 150 de mii de lei. Asta nu este normal în nicio ţară şi nu trebuie să fie normal şi în ţara noastră. Costul total trebuie să fie unul rezonabil şi va respecta practicile cerinţelor comerciale corecte. În acelaşi timp se plafonează rata dobânzii din contractul de credit la maxim 50 %. Noi avem în ţara noastră cum am spus rate a dobânzii de 1000%. Asta va fi imposibil în cadrul reglementărilor noi”.

O altă modificare propusă, prevede interzicerea aplicării dobânzii flotante la creditele în sumă de până la trei salarii medii pe economie. Achitând dobânda fixă, stabilită la semnarea contractului, consumatorul va evita "surprizele", când dobânda creşte substanţial în câteva luni după ce creditul a fost contractat.

DORIAN ISTRATI, deputat PAS: „Prin acest proiect de lege se propune informarea corectă a consumatorului în publicitatea creditelor unde dobânda anuală efectivă va fi afişată cu caractere de 3 ori mai mari, făţă de altă informaţie prezentată în publicitate fără a debusola consumatorul şi ai da o claritate mai mare despre creditele de consum şi ipotecare. O altă modalitate ţine de interzicerea aplicării dobânzii flotante la credite în sumă de până la 3 salarii medii pe economie. Astfel consumatorul va achitat doar dobânda fixă stabiltă la semnarea contractului şi se vor evita surprizele când creditul creşte substanţial după ce a fost contractat”.

De asemenea, proiectul propune obligarea creditorului să notifice electronic debitorul de fiecare dată când rata medie a dobânzii pe sectorul bancar a scăzut cu un punct procentual faţă de rata medie din data semnării contractului de credit. Iniţiativa legislative a fost înregistrată la secretariatul Parlamentului.