ECONOMIC

Au fost emise primele facturi după schimbarea tarifelor la gaz şi energia termică. Cât trebuie să scoată din buzunare consumatorii

Au fost emise primele facturi după schimbarea tarifelor la gaz şi energia termică. Unii consumatori au rămas cu un gust amar după ce au văzut cât au de scos din buzunar, alţii s-au bucurat pentru că statul le-a compensat o mare parte din consum.

Raisa locuieşte în Chişinău, într-un apartament cu 2 camere. Recunoaşte că a fost uimită de suma mare indicată în factură, pentru gazul consumat.

„Pentru gaz acum 1800 de lei şi ceva. Deja nu ştim cum o să fie luna viitoare. Şi asta fără compensaţii deja? Da. Care mai sunt şi cu copil mic în genere. Cu salariile care sunt acum, e foarte rău, nu ne-am aşteptat la aşa ceva”.

Şi Ion Didenco s-a dus să-şi achite factura pentru căldura centralizată. El spune încă că preţul afişat nu este unul exagerat şi e normal pentru această perioadă.

„Pentru 2 camere şi compensaţia de la stat? 325 de lei. Iese că a venit 1400, 325 de la stat. Cum e? e normal, aşa şi era anul trecut. Nu e mai mare. E normal, cald bine, umblăm dezbrăcaţi, nu e frig”.

Însă nu la toţi a ajuns factura pentru serviciile de gaz şi căldură. Oamenii recunosc că aşteaptă cu emoţie să vadă cu cât au fost taxaţi pentru prima lună a sezonului rece.

„Evident că retrăim şi aşteptăm să coincidă cu veniturile noastre. Ceea ce ni s-a promis sperăm că împreună o să ieşim din încurcătura asta de iarnă. Ne gândim că se ridică la facturi, salariile rămân la fel dar facturile. Dar vedem când o primim”.

Conştienţi că odată cu răcirea vremii sumele de plată vor fi tot mai mari în următoarele luni, oamenii spun că fac de pe acum economii.

„Eu întotdeauna economisesc că nu pot în căldură. Pun la 20 de grade în casă şi mii de ajuns. Am oprit căldura ziua ca să ne vină în factură mai puţin. Deja vedem, cred că zilele astea la sigur va fi în cutia poştală. Anul trecut era 700 şi acum a venit 1000. Aşa că o să vedem ce am consumat.  Doar prin banking am plătit nu am primit aşa să văd calculul”.

SVETLANA GORE, reporter TVR MOLDOVA: „Autorităţile au promis compensaţii la gaz pentru circa 746 mii de familii. Reducerile se vor aplica direct în facturi. Pentru primii 50 m3 gaz consumaţi - se va achita 6,8 lei. Guvernul va achita diferenţa de 4,3 lei”.

Guvernul Republicii Moldova a aprobat un pachet total de compensare a creşterii tarifelor la agentul termic în valoare de 1,6 miliarde de lei. Ajutorul este acordat din noiembrie până în martie. Compensaţia este graduală şi se face în funcţie de consum. Reamintim că tariful pentru consumatorii casnici a crescut de la 4,2 lei până la 10,26 lei pentru un metru cub de gaze naturale, după semnarea unui nou contract cu Gazprom. Luând în calcul şi TVA-ul, tariful final este de 11,08 lei pentru un metru cub de gaze naturale.