CULTURĂ

2020 va fi anul Beethoven. 250 de ani de la naşterea marelui compozitor

În Germania, 2020 va fi anul Beethoven. Se vor împlini 250 de ani de la naşterea marelui compozitor, iar evenimentele dedicate vieţii şi operei sale se vor întinde pe toată durata anului. Şi încep chiar din acest weekend cu o expoziţie la Bonn, oraşul natal al muzicianului.

Beethoven, Lumea, Omul, Muzica este titlul unei expoziţii dedicate marelui compozitor şi organizată în oraşul natal. Acolo sunt adunate peste 250 de manuscrise, partituri, tablouri şi instrumente muzicale şi care punctează cele mai importante momente din viaţa lui Beethoven, aşa cum era în realitate.

La Bonn, melomanii au şansă să vadă primele variante ale "odei bucuriei" din simfonia a 9-a sau o copie de mâna a partiturii simfoniei a 3-a, dar şi celebrul Testament scris de Beethoven în 1802, de fapt o scrisoare către fraţii săi în care compozitorul îşi exprimă temerile cauzate de pierderea auzului. Expoziţia de la Bonn însă nu este doar despre trecut.
Cu ajutorul inteligenţei artificiale, muzicieni şi programatori vor completa Simfonia a 10-a compoziţie pe care Beethoven nu a mai apucat să o termine.
Expoziţia de la Bonn se poate vizita până în aprilie şi este primul eveniment care deschide anul aniversar Beethoven. În toată Germania vor avea loc manifestări dedicate compozitorului care se vor încheia pe 17 decembrie 2020 când se împlinesc 250 de ani de la naşterea lui Beethoven.