Vlad Filat: Serghei Iaralov este creierul furtului miliardului, iar Ilan Şor principalul beneficiar
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Vlad Filat: Serghei Iaralov este creierul furtului miliardului, iar Ilan Şor principalul beneficiar

Serghei Iaralov, persoană apropiată ex-liderului Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, este creierul care a zămislit „furtul miliardului” din sistemul bancar al Republicii Moldova, iar principalul beneficiar al furtului miliardului a fost Ilan Şor, după care urmează Vlad Plahotniuc. Declaraţia a fost făcută de fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, în cadrul unui interviu al emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8 din interiorul Penitenciarului 13.

Vlad Filat a declarat că Serghei Iaralov a participat la toate discuţiile care au ţinut de furtul miliardului. „Eu cred că el a fost creierul şi cel care a desenat această incredibilă schemă şi a stat  în calitate de coordonator la capitolul implementare”, a spus Vlad Filat, transmite IPN.

Fostul prim-ministru a mai precizat că întreg puzzle-ul în ceea ce priveşte furtul miliardului a fost cunoscut de Vlad Plahotniuc, Serghei Iaralov şi Ilan Şor, acesta din urmă fiind şi principalul beneficiar al furtului miliardului. „Eu cred că cei mai mulţi bani s-au dus la Ilan Şor. Restul beneficiarilor sunt cei care au fost plătiţi să tacă, să nu acţioneze, să închidă dosare”, a spus Vlad Filat.

Fostul prim-ministru este de părere că în furtul miliardului nu au fost implicaţi cetăţeni străini. „Furtul miliardului a fost o maşinărie diabolică, bine pusă la punct şi implementată de către ai noştri”, a punctat Vlad Filat.

De asemenea, fostul prim-ministru susţine că Laundromatul rusesc reprezintă o acţiune separată de devalizarea Băncii de Economii, Băncii Sociale şi a Unibank.

Vlad Filar a mai precizat că vina lui în furtul miliardului nu poate fi încadrată la capitolul „răspundere penală”, ci este una politică. „Nu am făcut ce a trebuit să fac ca aceste lucruri să nu se întâmple. Erau foarte multe acţiuni care trebuiau de făcut”, a spus Vlad Filat, care a mai precizat că ştia că lucrurile nu merg bine, dar nu a acţionat pentru a nu periclita parcursul european al Republicii Moldova. „Acum înţeleg că pentru Republica Moldova ar fi fost mai benefic să semnăm Acordul de Asociere mai târziu, inclusiv chiar să beneficiem de regimul liberalizat de vize mai târziu, dar să avem o clarificare atunci”, consieră Vlad Filat.

 Vlad Filat este judecat în cel de-al doilea dosar deschis pe 16 ianuarie 2019, cauză penală deschisă pentru săvârşirea infracţiunii de spălare de bani în proporţii deosebit de mari. Vlad Filat a fost condamnat la 27 iunie 2016, de către magistraţii judecătoriei Buiucani, la nouă ani de închisoare. Vlad Filat pledează nevinovat calificând cazul său drept unul politic. Ulterior decizia a fost menţinută de Curtea de Apel Chişinău şi Curtea Supremă de Justiţie. Dosarul a ajuns la CtEDO, care ar putea sa aibă o finalitate peste 2 ani.
Similare
RECOMANDĂRI