Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Scriitorul român, Mircea Lutic, s-a stins din viaţă

Bucovina e în doliu! Scriitorul român, Mircea Lutic s-a stins din viaţă. A fost o figură emblematică pentru cultura română. Un scriitor, traducător şi ziarist care a luptat pentru promovarea tradiţiilor româneşti şi a limbii române în Bucovina.

„MIRCEA LUTIC, scriitor: „Mulţumesc lui Dumnezeu că am trăit până la vârsta asta. Mă consider un om fericit, născut pe acest pământ cu o istorie complicate, dar în cele din urmă fericită.”

De o modestie fără pereche, Mircea Lutic a fost un promotor neobosit al tradiţiilor, valorilor neamului românesc şi desigur, al limbii române. A debutat cu versuri în 1962, dar s-a făcut cunoscut mai ales cu articole de critică literară, având şi o bogată activitate publicistică.

ILIE TUDOR ZEGREA, preşedintele Societăţii Scriitorilor Români din Cernăuţi: „Veneau lingvişti de la Chişinău şi erau entuziasmaţi de limba curată a ziarului şi aici este meritul lui Mircea Lutic”.

CONSTANTIN HORBOVANU, scriitor, România: „Mircea Lutic este decanul nostru de vârstă, omul de la care învăţam şi va rezista în vremuri.”

ION BILEŢCHI, consătean al lui Mircea Lutic: „Din cărţile lui ne învaţă viaţa, să preţuim munca, cultura noastră, credinţa.”

  Mircea Lutic a fost Laureat al premiului "Mihai Eminescu" al Academiei Române. El a fost membru al Uniunilor Scriitorilor din Ucraina, Republica Moldova şi România.

„MIRCEA LUTIC, scriitor: „Oamenii şi-au exprimat cea mai caldă recunoştinţa faţă de modesta mea muncă, pe care mă tem să o numesc sctiiroriceasca, pentru că lângă Eminescu, oroice scriitor îşi pierde semnificaţia de scriitor”.

Mircea Lutic s-a născut pe 29 mai 1939 în comună Iordăneşti, judeţul Storojineţ, Ucraina.
Similare
RECOMANDĂRI