Nicolae Osmochescu: Asumarea răspunderii de către Guvern pentru Legea Procuraturii nu contravine Constituţiei
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Nicolae Osmochescu: Asumarea răspunderii de către Guvern pentru Legea Procuraturii nu contravine Constituţiei

Nicolae Osmochescu, fost judecător al Curţii Constituţionale şi doctor în drept internaţional, consideră că asumarea răspunderii de către Guvern pe Legea Procuraturii nu contravine Constituţiei, deoarece decizia finală e a preşedintelui.

„Mecanismul desemnării nu se schimbă, se schimbă doar mecanismul preselecţiei”, a declarat Osmochescu la emisiunea Punctul pe Azi de la TVR MOLDOVA.

Doctorul în drept internaţional mai crede că într-un stat de drept, există mai multe forme de desemnare în funcţii, printre care şi alegerile.
 
Fostul judecător al CC a mai declarat că este contra concursurilor, pentru că au fost cazuri concrete când aceste concursuri nu au fost justificate.
 
„Categoric nu contravine, din contra este o coordonare foarte bună şi o armonizare foartă bună în raportul Guvern-preşedinte, Parlament-preşedinte”, a declarat Osmochescu.

De cealată parte, deputatul ACUM Igor Munteanu spune că îl bucură opinia domnului Osmochescu că acţiunea Guvernului este constituţională, pentru că se speculează mult la acest subiect.

Munteanu a amintit de declaraţia de stat capturat şi spune că acolo erau o serie de instituţii suspectate că au complotat împotriva interesului public.

„Dacă nu intervenim în acest moment, noi nu avem nicio şansă să recuperăm aceste instituţii de sub controlul unor persoane care au aceleaşi idei ca şi Plahotniuc”, a menţionat deputatul ACUM.
 
Socialistul Grigore Novac se întreabă dacă premierul nostru are mai multă pregătire intelectuală decât experţii comisiei care au preselectat cei patru candidaţi la funcţia de procuror general.

Potrivit lui Novac, răspunderea politică nu este doar a premierului, ci a întregii majorităţi politice.
 
 „Procuratura noastră trebuie să fie total independentă”, a conchis socialistul.
Similare
RECOMANDĂRI