Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Ministrul Economiei şi Infrastructurii, Vadim Brânzan anunţă când primul metru cub de gaze româneşti va ajunge la Chişinău

Ministrul Economiei şi infrastructurii, Vadim Brânzan spune că primul metru cub de gaze româneşti ar putea ajunge la Chişinău deja în luna februarie sau martie 2020.

Anunţul a fost făcut în cadrul emisiunii Punctul pe AZi de la TVR MODLOVA.

„Am discutat cu operatorii care mi-au spus că până la sfârşitul acestui an vom avea circa 90% din gazoduct finalizată. Noi sperăm că primul metru cub de gaze să ajungă la Chişinău până la sfârşitul lunii februarie-începutul lunii martie anul viitor ”, a declarat ministrul Economiei, Vadim Brânzan.

Noul şef de la Economie a mărturisit că există mai multe blocaje care au împiedicat prelungirea Gazoductului Iaşi-Ungheni până la Chişinău timp de cinci ani. Una dintre probleme ar fi exproprierea terenurilor pe unde urmează să treacă acest gazoduct, o altă problemă ar fi de ordin contabil în special de calcularea TVA în ceea ce priveşte lucrările. Însă cea mai importantă problemă semnalată de Brânzan a fost lipsa voinţei politice pentru ducerea până la capăt a proiectului.

Lucrările de construcţie a gazoductului Ungheni-Chişinău au început la 2 mai 2019 când compania Transgaz a anunţat că a semnat toate contractele de execuţie. Proiectul presupune construirea unei conducte de transport gaze naturale în lungime de 120 km, trei staţii de predare a gazelor naturale (două în Chişinău şi una în Ungheni) şi dotarea centrului de dispecerizare şi dirijare de la Ghidighici. Aceata este a doua parte a proiectului de interconectare energetică dintre Republica Moldova şi România. Prima etapă, construcţia Gazoductului iaşi-Ungheni s-a încheiat în anul 2014.
Similare
RECOMANDĂRI