ACTUALITATE

Igor Grosu: Avem proiecte de infrastructură cu România care au fost special îngheţate şi care vor fi demarate foarte repede

Întrebat la emisiunea Punctul pe Azi de la postul TVR MOLDOVA despre strategia de reconstruire a axei guvernamentale Chişinău- Bucureşti, Igor Grosu, liderul PAS, a declarat că foarte multe proiecte comune de infrastructură au fost special îngheţate şi că acestea vor fi reluate şi duse la capăt într-un timp scurt.

„Este nevoie doar de voinţă politică. Avem proiecte de infrastructură care special au fost îngheţate - interconectarea electrică, podul de la Ungheni, calea ferată, gazoductul, cele 68 de milioane de Euro cărora Guvernul precedent le-a dat cu piciorul, roammingul, facilitatrea trecerii la punctul de frontieră - sunt foarte multe lucruri care pot fi făcute având la noi un guvern funcţional, bine intenţionat, pe care noi o să îl dăm, versus Guvernul de la Bucureşti”, a spus liderul PAS.

Igor Grosu a precizat că aceste proiecte vor fi făcute foarte repede.

„Podul de la Giurgiuleşti, planul cu podul de la Leova, sunt lucruri care vor fi demarate urgent, pentru ca aceste proiecte de infrastructură să fie un suflu nou pentru economia noastră şi agenţii noştri economici”, a spus Igor Grosu.

Potrivit liderului PAS, până acum piedica a fost la Chişinău, acesta menţionând că are informaţii că Ministerul Economiei de la Chişinău nu a furnizat informaţii despre pachetul de documente care vizau podul de la Ungheni.

„Este o informaţie confirmată şi colegii români ne-au vorbit despre asta de mai multe ori. Se sabotează pur şi simplu. Ultima oară când au fost licitate cele două tipuri de energie, de intensitate mai mică sau mai mare, ne-am trezit într-o situaţie brutală pentru că mulţi agenţi economici au spus să luăm de la ei tot sau deloc. Noi bani pentru linia care vine de la Vulcăneşti la Chişinău avem”, a spus Igor Grosu.

Într-o intervenţie pe Skype, europarlamentarul Siegfried Mureşan a declarat că, p\n[ acum, Parlamentul European nu a avut o cooperare strânsă cu autorităţile Republicii Moldova.

„Avem un Parlament legitim care va susţine în mod transparent o guvernare, deci şi noi, de la nivel european, vom putea ajuta şi mai mult. UE a pus la dispoziţia R. Moldova un pachet de redresare economică de 600 milioane de Euro. Acest pachet este menit să ajute oamenii afectaí de pandemie. să modernizeze economia, inclusiv întreprinderile mici şi mijlocii”, a spus Siegfried Mureşan, care a mai adăugat că R. Moldova este prima ţară din afara UE care primeşte un asemenea pachet.

Potrivit lui Siegfried Mureşan, acest pachet a fost posibil datorită încrederii de care Maia Sandu se bucură în instituţiile europene.

„Debursarea acestui pachet va putea începe din partea a doua a acestui an şi primul pas va fi deblocarea tranşei a doua din asistenţa macro-financiară de 100 milioane de Euro oferită de UE anul trecut. Prima tranşă a fost oferită anul trecut, dar a doua tranşă nu a putut fi absorbită de un guvern care nu îşi dorea reforme, format din miniştri care au obstrucţionat sprijinul european. În septembrie, această a două tran;ă poate fi în conturile Republicii Moldova”, a spus eurodeputatul.