ACTUALITATE

EXCLUSIV CONEXIUNI: Consilierul Svetlanei Tihanovskaia, Franak Viacorka: Belaruşii vor să aibă o ţară liberă şi democratică

Franak Viacorka, consilier al liderei opoziţiei belaruse Svetlana Tihanovskaia a vorbit într-un interviu în Exclusivitate pentru emisiunea Conexiuni de la TVR MOLDOVA despre viitorul ţării după ce dictatorul Alexandr Lukaşenko a deturnat un avion civil .

TVR MOLDOVA: Domnule Viacorka, care este situaţia în Belarus, după ce regimul lui Alexandr Lukashenko a deturnat un avion, aflat în spaţiul aerian belarus, pentru a aresta un jurnalist?

Franak Viacorka:  Noi credem că evenimentele care au avut loc sunt parte a unei probleme mai mari, a unei crize politice mari care a început în Belarus în august anul trecut, când alegerile au fost falsificate şi oamenii au protestat masiv împotriva violenţelor şi a represiunilor care au început în ţară. Ceea ce s-a întâmplat în Belarus duminică a fost un semn că Lukashenko pierde controlul situaţiei. El a folosit un avion de luptă pentru a opri o cursă avia comercială pentru a aresta un blogger de 26 de ani. El a vrut să transmită că nu-i pasă de regulile internaţionale. De asemenea, aceasta înseamnă că nimeni, fie că vorbim despre jurnalişti, activişti sau lideri politici, nimeni nu se poate simţi în siguranţă acum. Lukashenko încearcă să-i sperie pe belaruşi şi întreaga Europă, care-l urmăreşte cu atenţie.

TVR MOLDOVA: Câţi deţinuţi politici sunt acum în Belarus?

Franak Viacorka: Nu ştim numărul exact. Sunt 420 de deţinuţi politici recunoscuţi de către organizaţiile internaţionale şi peste 3000 de dosare penale deschise. Mulţi dintre aceşti oameni nu contactează organizaţiile pentru drepturile omului şi multe familii nu vor să se expună riscului. Iată de ce credem că numărul real al deţinuţilor politici poate fi mult, mult mai mare. Noi încercăm să-i identificăm pe toţi cei care sunt deţinuţi. Ştim că cel puţin 30 de jurnalişti sunt în spatele gratiilor, 20 de bloggeri. De asemenea, ştim că mulţi dintre ei sunt torturaţi.

TVR MOLDOVA: Acum câteva zile un activist a fost omorât în celulă. Liderul opoziţiei, Svetlana Tihanovskaia a vorbit despre organizarea unor proteste masive împotriva liderului autocrat de la Minsk, Alexandr Lukashenko. Ce alte acţiuni întreprinde opoziţia belarusă?

Franak Viacorka: Protestele trebuie să fie pregătite. Dar acum este destul de complicat să protestăm, pentru că chiar faptul că oamenii îmbracă haine în alb şi roşu, pantaloni sau ciorapi în culorile naţionale ale Belaruslui poate fi un motiv pentru a ajunge după gratii. Astfel că oamenii preferă activităţi mai ferite de ochii lumii, forme de rezistenţă mai puţin violente. Dar trebuie să fim pregătiţi că situaţia se va schimba. Lukashenko face greşeli. Fiecare declaraţie a sa şi fiecare pas pe care-l face pot duce la proteste masive. Noi trebuie să fim pregătiţi. Noi avem nevoie de structuri acolo, trebuie să-i organizăm în grupuri pe voluntari, studenţi şi muncitori. Una dintre cele mai plauzibile forme de protest poate fi o grevă naţională.

TVR MOLDOVA: La ce acţiuni vă aşteptaţi din partea Uniunii Europene? Cum ar putea comunitatea internaţională să sprijine societatea belarusă?

Franak Viacorka:  Întâi de toate, Uniunea Europeană poate să pună Belarus în capul agendei. Problema Belarusului nu mai e o criză politică internă, este o ameninţare pentru securitatea regională şi pentru securitatea tuturor cetăţenilor europeni. UE trebuie să impună sancţiuni regimului lui Lukashenko, businessului său. UE poate să impună sancţiuni pentru produsele petrochimice, industria potasiului, tranzitului de gaze naturale, toate aceste domenii care-l ajută pe Lukashenko să reziste.

TVRMOLDOVA: Vorbind despre Rusia, cum îl sprijină Kremlinul pe Lukashenko?

Franak Viacorka: Kremlinul îl sprijină pe Lukashenko dându-i bani, dar şi oferindu-i suport politic şi diplomatic. Rusia nu-i dă mulţi bani lui Lukashenko. Cel mai important e că Moscova şi-a declarat sprijinul pentru Lukashenko. Acesta este un semnal pentru oficialii lui Lukashenko, pentru forţele de ordine, pentru nomenclatură, care văd sprijinul rus pentru Luksashenko şi îi rămân fideli. Când Rusia va înceta să-l sprijine pe Lukashenko, tot acest sistem, toată această verticală a puterii va intra foarte repede în colaps. Lukashenko înţelege asta şi de asta e atât de dependent de Rusia şi din acest motiv încearcă să fie atât de apropiat de Putin.

TVR MOLDOVA: Cum văd belaruşii viitorul ţării lor?

Franak Viacorka: Belaruşii vor să aibă o ţară liberă şi democratică. Belaruşii au luptat anul trecut pentru alegeri libere, dar acum aceasta a devenit o luptă pentru independenţă şi pentru demnitate. Mulţi belaruşi s-au redescoperit. Am văzut lupta pentru identitatea naţională. Belaruşii vor schimbări democratice, vor să-şi aleagă singuri liderii, ei vor să-şi construiască singuri ţara. Şi cu siguranţă nu mai vor să trăiască sub opresiune. După Lukashenko, societatea belarusă va fi matură şi nu va mai permite dictatorilor să ajungă la putere.

TVR MOLDOVA: Domnule Viacorka, fostul preşedinte al Republicii Moldova Igor Dodon se declară un prieten apropiat al lui Aleksandr Lukashenko şi a spus că susţine acţiunile sale împotriva opoziţiei. Cât de mult ar trebui să ne îngrijoreze aceste declaraţii şi această prietenie?

Franak Viacorka:  Am văzut întâlnirea dintre Dodon şi Lukashenko şi încă nu o pot explica. Cred că a fost o mare greşeală a lui Dodon: să dai mâna cu un dictator plin de sânge, care opreşte avioane comerciale, care îşi omoară oponenţii, care bagă oamenii la închisoare, cred că este un dezastru. Este ruşinos. Cred că lui Dodon ar trebui să-i fie ruşine pentru asta. Cât priveşte colaborarea cu Republica Moldova, noi vedem această relaţie ca fiind deschisă, transparentă. Am vorbit cu consilierii preşedintei Maia Sandu şi sperăm că ea se va întâlni cu Svetalan Tihanoskaia cât mai curând posibil.