ACTUALITATE

Europarlamentarul Siegfried Mureşan: Ce urmează după cererea Republicii Moldova de aderare la Uniunea Europeană

post-img

„Răspunsul Uniunii Europene la cererea de aderare semnată joi de preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, trebuie să fie „da, sunteţi bineveniţi, haideţi să ne apucăm de treabă”. Acesta este mesajul pe care l-am transmis şi Ucrainei săptămâna aceasta în plenul Parlamentului European după ce preşedintele Volodimir Zelenski a semnat cererea de aderare. Iar tot ceea ce Uniunea Europeană oferă Kievului în momentul de faţă trebuie să-i ofere şi Chişinăului”, spune într-o analiză europarlamentarul Siegfried Mureşan.

De ce UE trebuie să răspundă pozitiv cererii de aderare a Republicii Moldova

Republica Moldova este la fel de importantă pentru securitatea Uniunii Europene cum este şi Ucraina. Nu putem trăi în siguranţă în interiorul graniţelor celor 27 de state membre dacă nu avem în vecinătatea noastră imediată ţări care sunt sigure, stabile şi prospere. Am transmis acest lucru în Parlamentul European de foarte multe ori în ultimii ani. Acum, însă, Uniunea Europeană începe să înţeleagă mai bine importanţa Republicii Moldova pentru siguranţa noastră. Trebuie să ne folosim de această oportunitate.
 
Republica Moldova a demonstrat în ultimul an că vrea şi poate să implementeze reformele agreate cu Uniunea Europeană şi că îşi doreşte integrarea europeană. În plus, în aceste zile am văzut cu toţii cum atât autorităţile de la Chişinău, cât şi cetăţenii Republicii Moldova au acţionat în spirit european: au deschis graniţele refugiaţilor din Ucraina care au nevoie de ajutor, le-au oferit apă, hrană, adăpost. Republica Moldova a dovedit că acţionează în baza valorilor şi principiilor europene.
 
Republica Moldova este condusă de o majoritate politică proeuropeană fiindcă cetăţenii au votat acest lucru în proporţie covârşitoare la ultimele alegeri parlamentare şi prezidenţiale. Cererea de aderare semnată joi este, deci, expresia dorinţei majorităţii cetăţenilor săi.  
 
În acest context, răspunsul nostru firesc la cererea de aderare trebuie să fie „da”.
 
Cel mai mare impediment al aderării la UE a fost depăşit

Pentru aderarea la Uniunea Europeană sunt, evident, mulţi paşi de făcut. Atât din partea Republicii Moldova, cât şi din partea Uniunii Europene. Dar nu trebuie să ne sperie acest proces mai dificil fiindcă el nu a fost niciodată cel mai mare impediment al aderării Republicii Moldova la UE.
 
Cel mare impediment a fost până acum lipsa unei clase politice la Chişinău care să vrea apropierea de Republica Moldova şi care să reformeze şi să modernizeze ţara. Vedem că acest lucru s-a schimbat în bine în ultimul an.  
 
Un alt impediment a fost lipsa de încredere a liderilor europeni în clasa politică de la Chişinău. Vedem acum că preşedinta şi Guvernul Republicii Moldova se bucură de încredere din partea liderilor europeni. Preşedinta Maia Sandu a fost primită de liderii europeni în ultimul an la Bruxelles, la Paris, la Berlin şi în alte capitale europene. Mai mulţi politicieni importanţi au venit la Chişinău în ultima perioadă.
 
Beneficiile concrete încep să apară încă dinainte de aderarea propriu-zisă la UE

Chiar şi până la aderarea propriu-zisă, dacă începem să parcurgem aceste etape de aderare, vor apărea deja beneficii concrete pentru cetăţenii Republicii Moldova.
 
Spre exemplu, eu am propus în urmă cu patru săptămâni o etapă preliminară de aderare, sub forma integrării în piaţa internă europeană. A adera la piaţa internă europeană înseamnă că Republica Moldova şi cetăţenii săi s-ar bucura nelimitat de avantajele pieţei unice. Mai exact, produsele moldoveneşti ar putea fi exportate nelimitat, fără niciun fel de limite şi cote, în Uniunea Europeană. Iar produsele europene ar ajunge mai uşor şi la un preţ mai mic în Republica Moldova. Prin această aderare, am avea în Republica Moldova standarde de calitate şi de mediu exact ca în Uniunea Europeană, ceea ce ar duce la o creştere a calităţii vieţii oamenilor. Nu în ultimul rând, aderarea la piaţa internă ar oferi cetăţenilor din Republica Moldova libertatea de a munci, de a studia şi de a se stabili oriunde în Uniunea Europeană, mult mai uşor decât o pot face până acum.  
 
Aşadar, de îndată ce ne apucăm de acest proces de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană, sunt beneficii concrete pentru oameni.
 
Ce pot face cetăţenii Republicii Moldova pentru accelerarea aderării la UE

Cererea semnată joi de către preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavriliţa, şi preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, trebuie depusă în mod oficial la instituţiile europene. Uniunea Europeană va veni apoi cu un răspuns care trebuie să fie unul pozitiv, apoi vom trece la treabă. Este foarte important că există acum voinţă politică atât la Chişinău, cât şi la Bruxelles şi în capitalele europene.
 
În paralel, în următoarea perioadă, cel mai bun lucru pe care îl poate face Republica Moldova este să acţioneze în continuare în spirit european, să dovedească, în aceste momente de criză, vocaţia europeană, nu doar a oamenilor politici la vârful statului, ci şi a cetăţenilor, aşa cum au făcut-o în ultimele zile. Fiecare cetăţean poate ajuta acum la integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană oferind ajutor oamenilor din Ucraina care au nevoie, mergând voluntari la frontieră, oferind refugiaţilor apă, hrană, adăpost, protecţie.
 
Este un moment în care lumea întreagă se uită spre Republica Moldova cum nu s-a mai uitat niciodată până acum. Dacă autorităţile de la Chişinău şi cetăţenii săi continuă pe drumul european pe care au pornit, atunci Uniunea Europeană îi va primi cu braţele deschise.


Acest articol a fost publicat şi pe platforma Contributors.ro