ACTUALITATE

Deputatul PAS Virgil Pâslariuc: Societatea rusă nu va privi bine un război fratricid şi nu ştim dacă va fi dispusă să plătească costurile ridicate ale unui război

post-img

„Putin nu ştie care va fi reacţia ruşilor în cazul unui război. Războiul nu este popular, chiar dacă două treimi din ruşi sunt de acord cu recunoaşterea independenţei celor două regiuni separatiste. Dar noi nu ştim cum va fi privi societatea rusă un război fratricid. Nu va fi bine privit. Şi costurile vor fi foarte ridicate şi nu ştim în ce măsură societatea rusă  va fi dispusă să plătească costurile ridicate ale unui război de proporţii”, a declarat deputatul PAS Virgil Pâslariuc, aflat în platoul emisiunii Punctul pe AZi de la TVR Moldova.

Potrivit lui Virgil Pâslariuc, nici Putin nu ştie dacă economia Rusiei va rezista în cazul unui război.

„De aceea şi conducerea de la Kremlin nu ştie cum va reacţiona populaţia pe interior. Pe de o parte, trebuie să rezolve problemele pe intern, iar pe de altă parte nu trebuie să exagereze, tocmai pentru a nu trezi problemele pe interior”, a precizat Virgil Pâslariuc.

Deputatul PAS a menţionat că eventualele progrese ale Ucrainei ar putea fi văzute de electoratul din Rusia şi că discursul lui Putin este pentru intern.

„Putin joacă pe intern pe tema insecurităţii. Acest nou discurs, că toată lumea este împotriva Rusiei, toţi sunt duşmani, este o formă de mobilizare pe intern. Doar că aceste instrumente, în secolul 21, când lumea se globalizează, când relaţiile devin tot mai strânse, nu prea merg. Sancţiunile UE vizează sectoare care conectează Rusia la economia mondială”, a spus Virgil Pâslariuc.

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, a declarat în cadrul emisiunii că  sancţiunile vor produce efecte pe termen lung, dar pe termen scurt nu se vor resimţi.

„Sancţiunile de până acum sunt mai mult individuale, politice, decât sistemice. Nu cred că acestea adevăratele sancţiuni care ar putea să oprească regimul de la Kremlin. Istoria cunoaşte situaţii în care sancţiunile au demolat realmente unele state, izolându-le, când reprezentau pericol în regiune. Există multe instrumente, inclusiv deconectarea de la instrumentele internaţionale de plată, care nu au fost accesate. Important este că am asistat la o schimbare radicală de opinie, în special din partea unui actor important în Europa, Germania, care a blocat conducta Nord Stream, ceea ce înseamnă pierderi uriaţe pentru Gazprom şi o slăbire a influenţei acesteia”, a spus Alexandru Tănase.

Deputatul Parlamentului 90, Alecu Reniţă, a spus în cadrul emisiunii că nu crede că Rusia va renunţa şi că, de multe ori în istorie, Rusia nu a respectat ce a semnat.

„Nu cred că, în genere, Rusia, merge pe formule pe care le respectă. Are interese strict imperiale, pe care le cunoaştem încă din secolul 19, când a ocupat teritorii străine, pe care le-a proclamat teritorii străvechi ruse. Unitatea europeană este esenţială, temelia securităţii, prezenţa NATO este esenţială pentru descurajarea intenţiei de a lua părţi din ceea ce a fost URSS şi lagărul comunist”, a spus Alecu Reniţă.