ACTUALITATE

Daniel Ioniţă, despre sechestrul pus asupra activelor Victoriabank: Oalele sparte de furtul miliardului nu trebuie să fie plătite de investitori

post-img

Autorii furtului miliardului trebuie trimişi în faţa justiţiei, însă oalele sparte nu trebuie să fie plătite de investitorii care au venit cu bună credinţă, şi-au asumat riscuri şi au contribuit la însănătoşirea sistemului bancar din Republica Moldova, a declarat ambasadorul României la Chişinău, Daniel Ioniţă, într-un interviu acordat Radio Chişinău.

Diplomatul a precizat că, în anul 2017, atunci când Banca Transilvania din România a devenit acţionar majoritar la Victoriabank, sistemul bancar din Republica Moldova trecuse prin perioade dificile.

„Venirea Băncii Transilvania în Republica Moldova a transmis un semnal deosebit de important către alte bănci, care şi-au asumat responsabilitatea de a contribui la însănătoşirea sistemului bancar din Republica Moldova şi să acţioneze pentru recredibilizarea Republicii Moldova în ochii partenerilor internaţionali. Nu o să mă pronunţ în mod direct pe cazul respectiv, pentru că este în justiţie, dar sper ca justiţia să trateze cu maximă imparţialitate şi deplină corectitudine această situaţie şi să nu pedepsească investitorii strategici care au venit cu bună credinţă în Republica Moldova”, a spus Daniel Ioniţă.

În ce priveşte parteneriatul comercial dintre România şi Republica Moldova, diplomatul a menţionat că cifrele schimburilor comerciale deţinute de Bucureşti sunt mai mari decât cele prezentate de Institutul Naţional de Statistică din Chişinău.

„Cifrele noastre respectă faptul că România este principalul partener economic al Republicii Moldova. Potrivit datelor României, exporturile României către Republica Moldova au fost, în primele şapte luni ale anului, de 654 milioane de dolari. Importurile din Republica Moldova au fost de 401 milioane de dolari. Pe primele şapte luni ale anului, am depăşit un miliard  de dolari pe relaţia bilaterală”, a menţionat Daniel Ioniţă.

Ambasadorul a mai precizat că, potrivit datelor României, pe finalul anului, relaţiile comerciale bilaterale vor depăşi suma de două miliarde de dolari.

Printre factorii care au contribuit la realizările din relaţia comercială România - Republica Moldova, Daniel Ioniţă a enumerat implementarea Acordului de Asociere a R. Moldova cu Uniunea Europeană, valorizarea eficientă a relaţiilor speciale dintre cele două state şi faptul că oamenii de afacerii de pe cele două maluri ale Prutului au descoperit valoarea relaţiilor directe.

„La aceste cifre a contribuit şi numărul din ce în ce mai mare al investitorilor în economiile din România şi Republica Moldova. În momentul de faţă, sunt 6209 societăţi comerciale cu capital moldovenesc în România şi peste 1300 de societăţi comerciale cu capital românesc înregistrate în Republica Moldova. Eu sper ca aceste relaţii economice să se diversifice, să se consilideze, în pofida vremurilor sau a vremilor”, a spus Daniel Ioniţă.