ACTUALITATE

Autoizolarea ilegală în regiunea transnistreană ar putea continua. Cristina Lesnic: „Nu avem o anumită certitudine că ea va fi finalizată pe 15 iunie”

Continuă autoizolarea ilegală în regiunea transnistreană. Posturile ilegale instalate pe teritoriul Republicii Moldova, încălcările grave ale drepturilor omului şi acum, situaţia sanitară, asupra căreia planează suspiciuni, sunt doar câteva dintre motivele de tensionare a situaţiei din zona de securitate. Toate aceste probleme fac grea viaţa oamenilor din regiune, iar atitudinea autorităţilor separatiste blochează rezolvarea problemelor. Cum pot fi soluţionate cele mai stringente probleme aflaţi din declaraţiile viceprim- ministrului pentru Reintegrare, Cristina Lesnic.

Autorităţile separatiste de la Tiraspol au blocat de la bun început discuţiile prind situaţia sanitară din regiune. Abia după ce reprezentantul OMS în Republica Moldova a făcut o vizită în regiune s-au descoperit mai multe nereguli. Raportul a fost prezentat la Chişinău, iar acest lucru i-a nemulţumit pe separatişti. Aceştia au acuzat că se politizează subiectul de către viceprim- ministrul pentru Reintegrare.

REACŢIA TIRASPOLULUI

Partea transnistreană nu are nevoie de un "mediator" specific în persoana unui oficial moldovean care a fost condamnat în repetate rânduri pentru propaganda distructivă şi politizarea luptei împotriva pandemiei. Plângerile reprezentantului politic al Republicii Moldova cu privire la presupusa lipsă de consultări a lucrătorilor medicali transnistreni cu colegii lor moldoveni nu sunt adevărate.


Declaraţiile Tiraspolul sunt tot mai acide. Viceprim ministrul pentru Reintegrare, califică reacţiile drept emotive şi sunt un semnal că lucrurile sunt mult mai grave.

CRISTINA LESNIC, viceprim-ministru pentru Reintegrare: „Am observat că accentele Tiraspolului s-au schimbat în special accentul pe persoană. Eu şi biroul ne facem munca pe care o avem de făcut, noi nu avem timp pentru a face dezinformări şi propaganda. Reacţiile care vin să fie mai emotive ale Tiraspolului nu dau de înţeles decât faptul că lucrurile ar putea să fie altfel decât le prezintă. În regiunea transnistreană sunt 320 de mii de cetăţeni ai R. Moldova, mulţi dintre care sunt arondaţi la centrele medicale din stânga Nistrului  Nu vad nimic îngrijorător dacă Chişinăul a transmis aceste recomandări.
 
În perioada de autoizolare ilegală, Tiraspolul a învinuit mereu Chişinăul şi a lansat în presa din regiune mai multe ştiri false. Una dintre acestea este despre repartierea cetăţenilor.

CRISTINA LESNIC, viceprim-ministru pentru Reintegrare: „De aceea, ce s-a încercat de a invoca, că Chişinăul este împotriva propriilor cetăţeni, este un fals şi un neadevăr. Nu îşi poate aroga anumite competenţe o structură nerecunoscută care încearcă să presteze servicii consulare. Vreau să ştiţi că Misiunile consulare ale R. Moldova nu au făcut diferenţă că persona este domiciliată în stânga Nistrului sau în dreapta Nistrului”.
                   
Experţii în securitate susţin că această comunicare mai dură din partea Tiraspolului derivă din lipsa unei strategii naţionale privind reintegrarea Republicii Moldova. Atacurile către Chişinău sunt o strategie bine gândită de către separatişti.

 ROSIAN VASILOI, expert în securitate: „Ele au fost şi în trecut dar erau mai voalate, nu atât de evidenţiată cum ar fi în ultima perioadă, iar toate aceste atacuri sunt rezultatul lipsei unei politici clare la nivel naţional cu privire la integrarea Republicii Moldova”.

Una din cele mai grave problemele care s-a acutizat în perioada pandemie este încălcarea drepturilor omului. Libera circulaţie este blocată din cauza a 37 de posturi ilegale instalate.

CRISTINA LESNIC, viceprim-ministru pentru Reintegrare: „Cea ce este important este că declaraţiile care vin de la Tiraspol vizează că aceste posturi ar putea să fie doar după ce pandemia de Covid 19 va fi stopată, pentru noi nu există o predictibilitate când aceste posturi ar putea fi scoase. Noi avem o îngrijorare că toate cele 37 de cazuri, deci observatorii militari care trebuiau să se deplaseze la faţa locului, la fel au fost blocaţi pentru a constata şi fixa aceste elemente ilegale”.

Tiraspolul blochează şi activitatea Comisiei Unificate de Control.

„În această săptămână este deja a treia oară  includem subiectul de ridicare a posturilor ilegale timp de trei săptămâni această delegaţie este delegată de copreşedinte dar este condusă de către transnistreni pentru că este rotaţia dumnealor. Pe ordinea de zi acest subiect nu este acceptat de partea transnistreană în CUC”.

Biroul pentru Reintegrare pledează pentru soluţionarea tuturor problemelor la masa de negocieri împreună cu organizaţiile internaţionale. Cert este faptul că după 3 luni de autoizolare, accentele în dialogul cu autorităţile separatiste de la Tiraspol se vor schimba.

CRISTINA LESNIC, viceprim-ministru pentru Reintegrare: „Ridicarea acestor posturi nu poate fi făcut nu doar pe căile comisie unificate de control. Dar există şi mijloace diplomatice mijloace care pot fi mai dure în raport cu Tiraspolul. Eu am avut multiple discuţii pe perioada pandemică am avut discuţii si cu reprezentaţii multor organizaţii internaţionale, doar că lucrurile la etapa actuală demonstrează că accentele posibil că vor fi schimbate pentru viitor. Ne vom concentra mai mult pe aspecte ce ţin de drepturile omului”.

Autoizolarea în stânga Nistrului a început pe 17 martie şi de atunci termenul a fost extins de două ori.

CRISTINA LESNIC, viceprim-ministru pentru Reintegrare: „Această auto izolare care a fost extinsă până pe data de 15 iunie, pentru noi cei de la Chişinău, şi nu avem o anumită certitudine că ea va fi finalizată pe 15 iunie, aceasta reprezintă o îngrijorare pentru noi şi în special pentru cei care nu se pot deplasa. Dacă aceste acţiuni vor urma să continue atunci în procesul în care vom avea şi discuţii în viitoarele platforme din formatul 5+2 vom aborda cu multă stricteţe că Tiraspolul obstrucţionează nu doar dialogul, dar şi rezultatele pe care le-am atins în formatul Berlin Plus”.

Experţi privesc cu scepticism implicarea organismelor internaţionale, cum ar fi Misiunea OSCE. Răspunsul Chişinăul ar trebui să fie prin sancţiuni.

ROSIAN VASILOI, expert în securitate: „Liderii separatişti pe deplin folosesc pandemia in scopurile sale asta este clar, dar ei întodeauna au fost autoizolaţi cine a avut acces acolo, mă scuzaţi, nici misiunea OSCE nu are acces acolo fără înştiinţare prealabilă, ceea ce este un nonsens. Conform mandatului această misiune are nişte atribute foarte clare. Misiunea OSCE din Ucraina zilnic publică rapoarte cu privire la rezultatele monitorizării situaţiei. Ce se face la noi? Nimic”.

Pandemia a generat o tensiune mare în zona de securitatea, iar oamenii sunt tot mai nemulţumiţi. Dacă nu vor fi gestionate corect, lucrurile ar putea să se înrăutăţească.

ROSIAN VASILOI, expert în securitate: „La noi numai nu se împuşcă la momentul actual. 28 de ani aceşti oameni din 8 localităţi au fost daţi uitării. Spuneţi vă rog şi chiar vreau să întreb politicienii actuali ce măsuri de restricţionare în oglindă au fost impuse faţă de regimul separatist, iar aici vreau să dau şi un răspuns convorbirile telefonice între un oarecare Dodon şi criminalul Krasnoselski care se laudă ca s-a rezolvat problema liberii circulaţii”.

Probleme sunt de 28 de ani.

ROSIAN VASILOI, expert în securitate: „La noi nici până în ziua de astăzi foarte puţin oameni vorbesc şi recunosc faptul că 11% din teritoriul naţional se află  sub ocupaţie. Curtea Constituţională clar a spus că 11% din teritoriul naţional se află sub ocupaţie. Noi avem pe teritoriul nostru trupe de ocupaţie Ce s-a întâmplat după asta? Nimic. Noi ne bălăcim în această mlaştină, în această mocirlă de 28 de ani”.