Noul secretar de stat al Departamentului pentru relaţia cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României, Adrian Dupu, a vorbit în cadrul unui interviu exclusiv pentru TVR MOLDOVA despre principalele priorităţi ale mandatului său.
TVR MOLDOVA: Care credeţi că sunt priorităţile zero ale relaţiei România - Republica Moldova, din perspectiva mandatului dvs în cadrul Departamentului pentru relaţiile cu Republica Moldova din Guvernul României?
Adrian Dupu, secretar de stat al Departamentului pentru relaţia cu Republica Moldova: Parteneriatul Strategic dintre România şi Republica Moldova va rămâne axul central al tuturor proiectelor care vor fi dezvoltate. Întărirea acestui Parteneriat este principala preocupare a Guvernului din care fac parte şi a mea în mod deosebit ca responsabil direct pe această problematică. Ne interesează foarte mult ca viaţa cetăţenilor din Republica Moldova să se schimbe în bine, iar comunităţile din întreaga ţară să se dezvolte după principii europene foarte solide. Nu trebuie să subliniez cât de asumat va fi şi pe viitor angajamentul României de a susţine poporul Republicii Moldova în drumul său către o apropiere reală de valorile şi principiile europene. Abordările României vor fi în continuare responsabile, predictibile şi toate, fără excepţie, în favoarea cetăţeanului.
TVR MOLDOVA: Care consideraţi că sunt paşii de urmat pentru îmbunătăţirea accesului cetăţenilor români din Republica Moldova la diferite autorităţi publice sau locale din România?
Adrian Dupu, secretar de stat al Departamentului pentru relaţia cu Republica Moldova: Digitalizarea este o temă pe care şi România o abordează în această etapă în integralitatea ei. Sunt multe de făcut, dar actuala coaliţie de guvernare de la Bucureşti a decis că este vremea să renunţăm la dosarul cu şină pentru totdeauna şi să facem ceea ce trebuie făcut: acces digital şi imediat la toată gama de servicii de care are nevoie cetăţeanul. Mai mult decât atât, vă spun că am de gând să duc la un nivel maximal gradul de asistenţa instituţională de care au atât de mare nevoie cetăţenii români cu domiciliul stabil în Republica Moldova. Promptitudinea şi transparenţa cu care vom răspunde solicitărilor de orice fel care vor veni din stânga Prutului vor fi unităţile noastre de măsură. Cei care mă cunosc ştiu foarte bine că ştiu ce spun şi ca foarte multe aspecte de natură administrativă sau instituţională vor fi caracterizate foarte curând de randamente pozitive.
TVR MOLDOVA: Credeţi că activitatea Departamentul pentru relaţia cu Reoublica Moldova va întâmpina dificultăţi în derularea proiectelor din Republica Moldova în cazul instalării la Chişinău a unui Guvern propus de o majoritate parlamentară anti-europeană?
Adrian Dupu, secretar de stat al Departamentului pentru relaţia cu Republica Moldova: Dincolo de politică să ştiţi că stau întotdeauna oamenii. Abordările României au fost dintotdeauna unele care nu au interferat cu spectrul politic de la Chişinău şi nu au alterat relaţia diplomatică dintre ţările noastre. Vă pot spune însă că România urmăreşte cu atenţie evoluţiile politice de la Chişinău şi încearcă să monitorizeze cu obiectivitate progresul democratic al Republicii Moldova. Decizia poporului va fi întodeauna suverană, iar datoria noastră, istorică dacă vreţi, este să sprijinim social şi economic comunităţile unde trăiesc cetăţenii români. Noi ne vom face treaba indiferent de rezultatele de etapă ale confruntărilor politice, aspect care nu va face decât să întărească decizia noastră de a sprijini cetăţeanul Republicii Moldova. Vom fi întotdeauna alături de oamenii simpli, de cei care au nevoie de ajutorul nostru.
TVR MOLDOVA: Domnule Dupu, una dintre problemele cele mai dureroase pentru cetăţenii Republicii Moldova este perioada lungă de examinare a dosarelor privind redobândirea cetăţeniei române. Ce vă propuneţi să faceţi în acest sens?
Adrian Dupu, secretar de stat al Departamentului pentru relaţia cu Republica Moldova: Voi face tot ce este posibil, alături de colegii din instituţiile direct responsabile de la Bucureşti, ca aceste dosare să fie soluţionate într-un timp mai scurt. Ştiu foarte bine că această problemă solicită o rezolvare grabnică din partea solicitanţilor de aceea îmi voi da silinţa să comunicăm într-un viitor apropiat soluţia pe care o propunem. Cu siguranţă, timpul de examinare a acestor dosare va fi mult mai scurt. Trebuie să vedem însă dacă aceasta este singura problemă. Dar, vă promit, voi avea soluţie, iar oamenii vor fi mulţumiţi.
TVR MOLDOVA: Există mulţi primari din Republica Moldova care şi-ar dori să acceseze fonduri europene şi proiecte transfrontaliere, ce credeţi că trebuie să se întreprindă ca primarii de pe ambele maluri ale Prutului să fie mai apropiaţi?
Adrian Dupu, secretar de stat al Departamentului pentru relaţia cu Republica Moldova: Apropierea dintre administraţiile publice locale nu este o noţiune abstractă şi se va dovedi foarte curând că astfel de proiecte transfrontaliere vor prinde viaţă. Noi, cei din România, ne dorim cu adevărat o apropiere între comunităţile noastre, între primării, dar trebuie să se ştie că regulile unor astfel de proiecte nu le facem noi, românii, ci autorităţile de la nivel european, iar gradul de exigenţă este extrem. Cred că deficitul de comunicare a fost cel care nu a permis până în acest moment ca multe proiecte transfrontaliere să fie deja în execuţie. Vă rog să mă credeţi, comunicarea este, de cele mai multe ori, principala problemă. Dar, schimbăm lucrurile în bine şi pe această dimensiune.
TVR MOLDOVA: România a fost alături de Republica Moldova în combaterea pandemiei de COVID-19, cu ajutoare umanitare ce au conţinut echipamente medicale, cu echipe de medici, acum şi cu cele 200 de mii de vaccinuri. Ce vă propuneţi să întreprindeţi astfel încât şi Republica Moldova să poată depăşi cât mai rapid pandemia?
Adrian Dupu, secretar de stat al Departamentului pentru relaţia cu Republica Moldova: Angajamentul României este şi în această privinţă unul care nu poate fi pus la îndoială. Prim-ministrul României, domnul Florin Cîţu, a asumat că până la finele lui septembrie, în acest an, peste 10 milioane de cetăţeni români vor fi deja vaccinaţi. Nu am nici un dubiu că principiul proporţionalităţii va fi resimţit şi de autorităţile de la Chişinău. Da, există încă probleme cu livrarea dozelor de vaccin în întreaga Europă, dar informaţiile pe care le am mă fac să privesc cu încredere spre lunile care urmează. România va beneficia progresiv de un număr din ce în ce mai mare de doze de vaccin, aşa încât ajutorul pentru Republica Moldova va deveni o constantă. Ori de câte ori Republica Moldova ne va cere ajutorul noi îl vom oferi, aşa cum am făcut dintotdeauna. Nu ne este indiferentă suferinţa oamenilor din stânga Prutului, efortul uriaş depus de personalul medical din Moldova şi impactul negativ pe care pandemia îl are asupra economiei din Republica Moldova. Am ajutat şi vom ajuta mereu cetăţenii, fără condiţionalităţi. Aşa am făcut, aşa vom face, aşa este corect.
TVR MOLDOVA: Rolul mass-mediei în consolidarea relaţiilor dintre cele două maluri ale Prutului este foarte important. Aveţi careva proiecte la care vă gândiţi pentru consolidarea spaţiului informaţional comun?
Adrian Dupu, secretar de stat al Departamentului pentru relaţia cu Republica Moldova: Da, există în strategia mea pe termen mediu şi lung un proiect care să aducă mai aproape instituţiile media de pe ambele maluri ale Prutului. Este cu adevărat important ca informaţia adevărată, de calitate, să primeze în faţa propagandei mincinoase şi a manipulării care conduce de foarte mult ori la confuzie şi influenţată în mod negativ percepţiile oamenilor. Dar, despre acest proiect m-aş bucura să vorbim atunci când va fi finalizat, moment în care vom putea oferi opiniei publice toate informaţiile necesare. Este într-adevăr nevoie de o abordare integrată, constructivă, coerentă şi de lungă durată pe aceasta temă, deoarece proiectele punctuale, finanţate ani şi ani de România, s-au dovedit a nu-şi atinge întotdeauna scopurile, corect asumate de instituţiile media. Lumea se schimbă, vremurile se schimbă, iar cei care înţeleg în timp util ce urmează vor fi câştigători. Ceilalţi, încremeniţi în câteva tipare de acum istorice vor eşua. Vă asigur, noi toţi vom câştiga.