ACTUALITATE

5500 de elevi din Ucraina vor beneficia de burse de studii de la statul român

5500 de elevi din Ucraina vor beneficia, şi în acest an, de burse de studii de la statul român. Guvernul de la Bucureşti va oferi 6 milioane de lei elevilor etnici români, din clasele primare, şi care studiază în limba română.

Potrivit deciziei guvernului român, banii pentru burselele elevilor, adică şase milioane de lei, vor fi  alocaţi din Fondul de Rezervă. 

IONEL DANCĂ, purtător de cuvânt, Guvernul României: "Acordarea burselor de studiu pentru elevii etnici români din Ucraina vorbim pentru anul şcolar 2019-2020 vorbim despre o sumă de 6 milioane de lei  care va constitui un sprijin pentru elevii care au ca limbă maternă şi studiază în limba română în Ucraina"

Decizia a fost primită cu multă bucurie în Ucraina. Diana Chiriac este mama a doi copii, ambii beneficiari de burse oferite de statul român. Pentru părinţi, acest gest le dă curaj să îi îndemne pe copii să înveţe în continuare în limba românâ. 

DIANA CHIRIAC, mama a doi copii beneficiari de brusă: "Copii mei fac studiile la gimnaziul nr 6 din Cernăuţi nuştiu de ce din an în an copii sunt mai puţine scoli, de ce părinţii îşi duc copii la alte şcoli şi nu la şcoala natală. Dar suntem bucuroşi şi cred că o să îmi expun gândul din partea tuturor părinţilor pentru faptul acordat din partea Departamentului românilor de pretutindeni  pentru bursa acordată".

SVETLANA PANTEA, mama a doi copii beneficiari de bursă: "Mulţumim statului român pentru bursa acordată copiilor care studiază în şcolile româneşti iată că deja de trei ani suntem beneficiari a acestei burse acordate de statul român. Mulţumim statului român pentru acest sprijin care contribuie la păstrarea identităţii lingvistice aici în Ucraina".

Programul pentru elevii care învaţă în limba română, în localităţile ucrainene, este considerat unul dintre cele mai reuşite proiecte de care se bucură comunitatea românească din Ucraina.

OVIDIU BURDUŞA, secretar de stat, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, România: "Vedem o crestere a numarului de etnici care vor invata in romana. Ne dorim ca identitatea romana sa nu se piarda, in special in comunitatile entice".

AURICA BOJESCU, secretarul Uniunii "Comunitatea Românească din Ucraina": "Este cel mai corect si transparent proiect. Banii se aloca prin conturile bancare ale parintilor acesti bani. Ei nu ajung la diferite societati, sa nu le para cuiva ca nu ajunge undeva".
 
Din  2018, de la lansarea proiectului, numărul beneficiarilor de burse de studiU în limba română a crescut de trei ori.