Europarlamentarul Monica Macovei a vorbit, în exclusivitate pentru tvrmoldova.md, despre poziţia Uniunii Europene faţă de cele mai recente mişcări politice de la Chişinău, dar şi despre acţiunile pe care Republica Moldova trebuie să le întreprindă pentru a continua parcursul european.
TVR MOLDOVA: Igor Dodon a făcut câteva declaraţii la Moscova referitoare la anularea Acordului de Asociere care au stârnit reacţii aprinse, cum va fi primit acesta la Bruxelles ?
Monica Macovei: Este foarte bine că preşedintele pro-rus Dodon vine la Bruxelles să se întâlnească cu reprezentanţii Uniunii Europene, dar să nu se aştepte că va fi primit cu covorul roşu, mai ales după ce a făcut aceste declaraţii la Moscova, în sensul că ar denunţa Acordul de Asociere cu UE. Noi, instituţiile europene, vorbim cu toată lumea şi noi vrem Moldova cât mai aproape de Uniunea Europeană şi în UE, dar trebuie să vrea şi Moldova. Sunt sigură că marea parte a populaţiei vrea, aşa că Dodon ar trebui să ţină seama de asta şi nu de ce îi spune Putin.
- La ce atitutine ne putem aştepta de la partenerii europeni dacă politica de la Chişinău va continua în felul acesta?
- Asta vom vedea. Vor fi, probabil, sancţiuni de natură politică, diplomatică împotriva Republicii Moldova. Eu nu sunt pentru sancţiuni financiare decât atunci când şi guvernul face mari porcării, tot financiare, cum a fost acea lege a amnistiei fiscale, sau faptul că investighează furtul miliardului şi pe toţi cei care au beneficiat ca să pună banii la loc. Sigur că sancţiuni politice vor fi şi va avea de suferit, din păcate, populaţia. Vreau să subliniez că noi discutăm pentru o istorie mai lungă. Politicienii vin şi pleacă, naţiunile şi popoarele rămân. Pe noi ne interesează ca populaţia din Republica Moldova să meargă pe drumul european. De asta nu vom renunţa aşa uşor cum ar vrea Dodon, poate. Acordul de Asociere nu poate fi denunţat aşa, în mod unilateral, de către Dodon. Acum aş mai spune că, oamenii trebuie să ştie că locurile de muncă bune, locurile de învăţământ bune sunt în Europa şi bursele sunt în UE, iar Dodon trebuie să vadă că are mari probleme financiare, pentru că Rusia mai degrabă a adus sancţiuni financiare şi a determinat Moldova să piardă bani, şi nu beneficii. De câte ori au fost boicoturi pe produsele moldoveneşti. Asta a însemnat bani pierduţi de către producătorii de vin, de multă lume şi de bugetul statului, şi de oameni, tocmai datorită sancţiunilor Federaţiei Ruse. Ceea ce arată şi că Rusia aşa lucrează, prin sancţiuni şi prin dictatură. Nu vor avea libertate, nu vor avea justiţie independentă oamenii în Rusia, trebuie să se gândească la asta. Nu vor fi liberi să facă ce vor şi să spună ce vor. Toate acestea contează pentru viaţa oricărui om, din orice ţară.
- La moment, cine este principalul partener de discuţii al Uniunii Europene, Guvernul sau administraţia prezidenţială de la Chişinău?
- Este Guvernul, pentru că el are de pus în îndeplinire faza a II-a a planului de reformă, faza I a fost adoptarea legislaţiei, după care s-au eliminat restricţiile de viză. Planul II, care trebuie pus în aplicare şi care este funcţional de peste un an de zile, este implementarea, aplicarea legilor şi aici abia văd oamenii beneficiile acestor legi ale reformei. Asta e perioada cea mai grea. Aici e o problemă a Executivului şi nu a preşedintelui. Executivul este cel care pune în practică aceste reforme, la fel şi sectorul privat. Aici mă refer şi la justiţie, şi la libera circulaţie, la piaţa internă, licitaţii corecte, tot ce s-a stabilit în Acordul de Asociere, care este cel mai favorabil vreunei ţări, pe care Uniunea Europeană l-a făcut vreodată. Adică, foarte mulţi bani vin către R. Moldova. Moldova exportă în UE, ceea ce înseamnă iarăşi bani. Spun asta fiindcă am tot auzit minciunile şi propaganda rusă că, o să fie invadată piaţa din Moldova cu produse ale Uniunii Europene, că noi nu am avea unde să le vindem. Ba avem unde să le vindem, suntem 500 milioane de oameni, plus ale pieţe din alte continente. Dar tocmai în Acordul de Asociere cu Moldova, partea economică a Acordul de Liber Schimb, e foarte favorabil Moldovei. Moldova exportă în UE, nu importă. Dacă vrea să importe bine, dar nu o obligă nimeni să importe. Dar are o cotă foarte mare de export, cum nu a avut nicio altă ţară până la acel acord. Deci nu se dă cu piciorul la aşa ceva, pentru că, în primul rând, asta înseamnă bunăstarea oamenilor.
- S-a schimbat atitudinea faţă de Republica Moldova în ultimii doi, trei ani? Dacă ne referim la furtul miliardului, crizele politice etc. Vorbim şi despre probleme interne ale UE.
- Da, avem probleme interne. Dar asta nu ne împiedică să continăm politica externă. Suntem foarte îngrijoraţi şi foarte preocupaţi de Ucraina şi sunt foarte dese misiunile în Ucraina, la fel şi în alte ţări, în Balcanii de vest, etc. Noi continuăm politica externă, lucrurile astea nu se amestecă. Dimpotrivă, UE devine mai puternică, extinzând democraţia în jurul ei, nu lăsând la o parte ţări în care se duc practic războaie între comunism, care nu vrea să plece, pentru că Putin nu-l lasă să plece, uneori chiar reuşeşte să-l întărească cum a făcut în Crimeea. Nu lăsăm lucrurile aşa, ne luptăm pentru aceste ţări, împreună cu cei din aceste ţări care vor şi ei în Uniunea Europeană.
Sigur că s-a pierdut mare parte din încrederea în acest Guvern, mai ales de la acea destabilizare politică determinată de căderea Guvernului, provocată chiar de un partid aflat la guvernare, de Partidul Democrat. Pentru că aşa a vrut oligarhul Plahotniuc. Aici, îmi pare rău să spun, dar este adevărul, au contribuit şi cei din PSD România. Partidul Democrat este în familia Partidului Socialist European şi chiar cu o zi înainte de căderea Guvernului, Lupu era la Bruxelles ca să ia lumină de la PSD. Cam aici suntem. Asta nu e bine, pentru că indiferent de disputele partidelor din România, Moldova este un obiectiv de ţară comun. Vrem toţi binele Moldovei, nu vrem s-o dăm pe mâna oligarhilor, şi nici pe mâna ruşilor. Aşa gândesc eu, cel puţin, şi aşa acţionez.
- Anul 2017 va fi unul preelectoral. Ce ar trebui să facă Bruxelles şi ce să întreprindă Chişinăul astfel încât alegerile din 2018 să nu ne aducă acelaşi rezultat ca cel din 2016, o guvernarea pro-rusă?
- Alegerile trebuie să fie corecte. Registrul votanţilor trebuie să fie total actualizat şi respectat. Ştiu că au fost probleme tot timpul cu asta. Numărarea la fel, mai ales în sate, comune, unde e mai uşor să se comită abuzuri electorale. Va fi o misiune de observare a alegerilor. OSCE este acolo şi face cu asta cu câteva luni înainte. Toată lumea trebuie să fie atentă, iar cel mai important este ca pro-europenii să iasă la vot şi să convingă cât mai mulţi dintre ceilalţi că bunăstarea şi locul copiilor lor este în Europa. Cum poţi să fii părinte sau bunic şi să te gândeşti că viitorul copilului sau nepotului tău este în Federaţia Rusă. Trebuie să trăieşti în 1950 ca să gândeşti aşa. Nu se poate, dar aici poate că nu-s de vină oamenii, poate ei nu înţeleg, pentru că propaganda rusă care este foarte puternică în Republica Moldova. Ceilalţi trebuie să le explice, să vorbească cu oamenii. Oamenii nu ştiu. Am auzit o grămadă de minciuni, cum a fost minciuna din campania Maiei Sandu, că aduce 30 mii de sirieni şi unii chiar cred. Sunt multe minciuni aruncate, şi în România şi în Moldova, şi în alte ţări unde Rusia vrea să se restăpânească.
Acestea trebuie demontate, trebuie demontate de presă. Mergeţi şi vorbiţi cu oamenii. Eu aş face o campanie în Republica Moldova la picior, să vorbesc cu toată lumea, mai ales că aveţi timp până la alegeri. Să le explicaţi că Rusia a adus pierderi, chiar dacă unii muncesc acolo. Ar putea munci la fel de bine în Uniunea Europeană. E momentul ca generaţia părinţilor noştri să se gândească la ce vor copii lor.
- Săptămâna viitoare în Parlamentul European va fi discutată situaţia Republicii Moldova şi a Ucrainei. De ce a fost necesară o asemenea dezbatere şi cum ar trebui cele două ţări să coopereze în continuare pentru parcursul european?
- Vrem să discutăm despre Ucraina şi Moldova cu organizaţiile neguvernamentale, cu societatea civilă, cu jurnalişti din ambele ţări şi desigur, presa din România. Vor veni de la Comisia Europeană, Serviciul de Acţiuni Externe, vor veni colegi din Parlamentul European, de la reprezentanţele diplomatice ale altor state pe lângă Uniunea Europeană, inclusiv ambasadorii din Moldova şi Ucraina. Am primit un mail de la ambasadorul Moldovei pe lângă UE că din întâmplare sunt în trecere şi ministrul Justiţiei şi ministrul Economiei din Moldova şi vor să vină la dezbatere. Vor veni, dar să asculte opiniile critice şi recomandările societăţii, pentru că aducem reprezentanţi ai poporului, ai celor două naţiuni. Asta este important, nu facem o dezbatere pentru miniştri care să spună lucruri neadevărate sau să se laude cu nu ştiu ce au făcut. E foarte important să se aducă exact care sunt problemele. Lumea trebuie să ţină minte că, primul lucru până a corecta o problemă, este să recunoşti că există, altfel nimeni nu crede că o vei corecta. Dacă vii şi spui că nu e adevărat, că avem justiţie independentă, nimeni nu te crede şi nimeni nu te bagă în seamă. Înseamnă că nu vei corecta asta. Dacă spui da, procurorul general nu e independent, nu am investigat furtul miliardului, e un singur om la închisoare şi restul au rămas cu bani şi nepedepsiţi, dacă spui asta ai o şansă să te creadă partenerii europeni.
Săptămâna viitoare o facem ca să spunem aceste adevăruri şi ca să recomandăm ce să facă Ucrainei şi Moldovei. Repet, eu şi toţi cei care vor veni vrem ca aceste ţări să rămână pe parcursul european. Dar nu pot să rămână cu minciuni. Trebuie să vedem exact problemele şi cel mai bine ştiu cei din presa liberă din aceste ţări, ei vor veni să le spună. Va fi important şi pentru Comisie, Parlament, Serviciul de Acţiune de Externă, Guvernele altor ţări care vor fi reprezentate aici prin ambasadori, să audă care sunt problemele.Tocmai ca să determine Guvenul, în discuţiile bilaterale dintre cele două Guverne, Ucraina şi Republica Moldova, să le rezolve. Aceasta este rostul acestei dezbateri.
Interviu realizat de Doina Salcuţan, TVR MOLDOVA
Monica Macovei: Este foarte bine că preşedintele pro-rus Dodon vine la Bruxelles să se întâlnească cu reprezentanţii Uniunii Europene, dar să nu se aştepte că va fi primit cu covorul roşu, mai ales după ce a făcut aceste declaraţii la Moscova, în sensul că ar denunţa Acordul de Asociere cu UE. Noi, instituţiile europene, vorbim cu toată lumea şi noi vrem Moldova cât mai aproape de Uniunea Europeană şi în UE, dar trebuie să vrea şi Moldova. Sunt sigură că marea parte a populaţiei vrea, aşa că Dodon ar trebui să ţină seama de asta şi nu de ce îi spune Putin.
- La ce atitutine ne putem aştepta de la partenerii europeni dacă politica de la Chişinău va continua în felul acesta?
- Asta vom vedea. Vor fi, probabil, sancţiuni de natură politică, diplomatică împotriva Republicii Moldova. Eu nu sunt pentru sancţiuni financiare decât atunci când şi guvernul face mari porcării, tot financiare, cum a fost acea lege a amnistiei fiscale, sau faptul că investighează furtul miliardului şi pe toţi cei care au beneficiat ca să pună banii la loc. Sigur că sancţiuni politice vor fi şi va avea de suferit, din păcate, populaţia. Vreau să subliniez că noi discutăm pentru o istorie mai lungă. Politicienii vin şi pleacă, naţiunile şi popoarele rămân. Pe noi ne interesează ca populaţia din Republica Moldova să meargă pe drumul european. De asta nu vom renunţa aşa uşor cum ar vrea Dodon, poate. Acordul de Asociere nu poate fi denunţat aşa, în mod unilateral, de către Dodon. Acum aş mai spune că, oamenii trebuie să ştie că locurile de muncă bune, locurile de învăţământ bune sunt în Europa şi bursele sunt în UE, iar Dodon trebuie să vadă că are mari probleme financiare, pentru că Rusia mai degrabă a adus sancţiuni financiare şi a determinat Moldova să piardă bani, şi nu beneficii. De câte ori au fost boicoturi pe produsele moldoveneşti. Asta a însemnat bani pierduţi de către producătorii de vin, de multă lume şi de bugetul statului, şi de oameni, tocmai datorită sancţiunilor Federaţiei Ruse. Ceea ce arată şi că Rusia aşa lucrează, prin sancţiuni şi prin dictatură. Nu vor avea libertate, nu vor avea justiţie independentă oamenii în Rusia, trebuie să se gândească la asta. Nu vor fi liberi să facă ce vor şi să spună ce vor. Toate acestea contează pentru viaţa oricărui om, din orice ţară.
- La moment, cine este principalul partener de discuţii al Uniunii Europene, Guvernul sau administraţia prezidenţială de la Chişinău?
- Este Guvernul, pentru că el are de pus în îndeplinire faza a II-a a planului de reformă, faza I a fost adoptarea legislaţiei, după care s-au eliminat restricţiile de viză. Planul II, care trebuie pus în aplicare şi care este funcţional de peste un an de zile, este implementarea, aplicarea legilor şi aici abia văd oamenii beneficiile acestor legi ale reformei. Asta e perioada cea mai grea. Aici e o problemă a Executivului şi nu a preşedintelui. Executivul este cel care pune în practică aceste reforme, la fel şi sectorul privat. Aici mă refer şi la justiţie, şi la libera circulaţie, la piaţa internă, licitaţii corecte, tot ce s-a stabilit în Acordul de Asociere, care este cel mai favorabil vreunei ţări, pe care Uniunea Europeană l-a făcut vreodată. Adică, foarte mulţi bani vin către R. Moldova. Moldova exportă în UE, ceea ce înseamnă iarăşi bani. Spun asta fiindcă am tot auzit minciunile şi propaganda rusă că, o să fie invadată piaţa din Moldova cu produse ale Uniunii Europene, că noi nu am avea unde să le vindem. Ba avem unde să le vindem, suntem 500 milioane de oameni, plus ale pieţe din alte continente. Dar tocmai în Acordul de Asociere cu Moldova, partea economică a Acordul de Liber Schimb, e foarte favorabil Moldovei. Moldova exportă în UE, nu importă. Dacă vrea să importe bine, dar nu o obligă nimeni să importe. Dar are o cotă foarte mare de export, cum nu a avut nicio altă ţară până la acel acord. Deci nu se dă cu piciorul la aşa ceva, pentru că, în primul rând, asta înseamnă bunăstarea oamenilor.
- S-a schimbat atitudinea faţă de Republica Moldova în ultimii doi, trei ani? Dacă ne referim la furtul miliardului, crizele politice etc. Vorbim şi despre probleme interne ale UE.
- Da, avem probleme interne. Dar asta nu ne împiedică să continăm politica externă. Suntem foarte îngrijoraţi şi foarte preocupaţi de Ucraina şi sunt foarte dese misiunile în Ucraina, la fel şi în alte ţări, în Balcanii de vest, etc. Noi continuăm politica externă, lucrurile astea nu se amestecă. Dimpotrivă, UE devine mai puternică, extinzând democraţia în jurul ei, nu lăsând la o parte ţări în care se duc practic războaie între comunism, care nu vrea să plece, pentru că Putin nu-l lasă să plece, uneori chiar reuşeşte să-l întărească cum a făcut în Crimeea. Nu lăsăm lucrurile aşa, ne luptăm pentru aceste ţări, împreună cu cei din aceste ţări care vor şi ei în Uniunea Europeană.
Sigur că s-a pierdut mare parte din încrederea în acest Guvern, mai ales de la acea destabilizare politică determinată de căderea Guvernului, provocată chiar de un partid aflat la guvernare, de Partidul Democrat. Pentru că aşa a vrut oligarhul Plahotniuc. Aici, îmi pare rău să spun, dar este adevărul, au contribuit şi cei din PSD România. Partidul Democrat este în familia Partidului Socialist European şi chiar cu o zi înainte de căderea Guvernului, Lupu era la Bruxelles ca să ia lumină de la PSD. Cam aici suntem. Asta nu e bine, pentru că indiferent de disputele partidelor din România, Moldova este un obiectiv de ţară comun. Vrem toţi binele Moldovei, nu vrem s-o dăm pe mâna oligarhilor, şi nici pe mâna ruşilor. Aşa gândesc eu, cel puţin, şi aşa acţionez.
- Anul 2017 va fi unul preelectoral. Ce ar trebui să facă Bruxelles şi ce să întreprindă Chişinăul astfel încât alegerile din 2018 să nu ne aducă acelaşi rezultat ca cel din 2016, o guvernarea pro-rusă?
- Alegerile trebuie să fie corecte. Registrul votanţilor trebuie să fie total actualizat şi respectat. Ştiu că au fost probleme tot timpul cu asta. Numărarea la fel, mai ales în sate, comune, unde e mai uşor să se comită abuzuri electorale. Va fi o misiune de observare a alegerilor. OSCE este acolo şi face cu asta cu câteva luni înainte. Toată lumea trebuie să fie atentă, iar cel mai important este ca pro-europenii să iasă la vot şi să convingă cât mai mulţi dintre ceilalţi că bunăstarea şi locul copiilor lor este în Europa. Cum poţi să fii părinte sau bunic şi să te gândeşti că viitorul copilului sau nepotului tău este în Federaţia Rusă. Trebuie să trăieşti în 1950 ca să gândeşti aşa. Nu se poate, dar aici poate că nu-s de vină oamenii, poate ei nu înţeleg, pentru că propaganda rusă care este foarte puternică în Republica Moldova. Ceilalţi trebuie să le explice, să vorbească cu oamenii. Oamenii nu ştiu. Am auzit o grămadă de minciuni, cum a fost minciuna din campania Maiei Sandu, că aduce 30 mii de sirieni şi unii chiar cred. Sunt multe minciuni aruncate, şi în România şi în Moldova, şi în alte ţări unde Rusia vrea să se restăpânească.
Acestea trebuie demontate, trebuie demontate de presă. Mergeţi şi vorbiţi cu oamenii. Eu aş face o campanie în Republica Moldova la picior, să vorbesc cu toată lumea, mai ales că aveţi timp până la alegeri. Să le explicaţi că Rusia a adus pierderi, chiar dacă unii muncesc acolo. Ar putea munci la fel de bine în Uniunea Europeană. E momentul ca generaţia părinţilor noştri să se gândească la ce vor copii lor.
- Săptămâna viitoare în Parlamentul European va fi discutată situaţia Republicii Moldova şi a Ucrainei. De ce a fost necesară o asemenea dezbatere şi cum ar trebui cele două ţări să coopereze în continuare pentru parcursul european?
- Vrem să discutăm despre Ucraina şi Moldova cu organizaţiile neguvernamentale, cu societatea civilă, cu jurnalişti din ambele ţări şi desigur, presa din România. Vor veni de la Comisia Europeană, Serviciul de Acţiuni Externe, vor veni colegi din Parlamentul European, de la reprezentanţele diplomatice ale altor state pe lângă Uniunea Europeană, inclusiv ambasadorii din Moldova şi Ucraina. Am primit un mail de la ambasadorul Moldovei pe lângă UE că din întâmplare sunt în trecere şi ministrul Justiţiei şi ministrul Economiei din Moldova şi vor să vină la dezbatere. Vor veni, dar să asculte opiniile critice şi recomandările societăţii, pentru că aducem reprezentanţi ai poporului, ai celor două naţiuni. Asta este important, nu facem o dezbatere pentru miniştri care să spună lucruri neadevărate sau să se laude cu nu ştiu ce au făcut. E foarte important să se aducă exact care sunt problemele. Lumea trebuie să ţină minte că, primul lucru până a corecta o problemă, este să recunoşti că există, altfel nimeni nu crede că o vei corecta. Dacă vii şi spui că nu e adevărat, că avem justiţie independentă, nimeni nu te crede şi nimeni nu te bagă în seamă. Înseamnă că nu vei corecta asta. Dacă spui da, procurorul general nu e independent, nu am investigat furtul miliardului, e un singur om la închisoare şi restul au rămas cu bani şi nepedepsiţi, dacă spui asta ai o şansă să te creadă partenerii europeni.
Săptămâna viitoare o facem ca să spunem aceste adevăruri şi ca să recomandăm ce să facă Ucrainei şi Moldovei. Repet, eu şi toţi cei care vor veni vrem ca aceste ţări să rămână pe parcursul european. Dar nu pot să rămână cu minciuni. Trebuie să vedem exact problemele şi cel mai bine ştiu cei din presa liberă din aceste ţări, ei vor veni să le spună. Va fi important şi pentru Comisie, Parlament, Serviciul de Acţiune de Externă, Guvernele altor ţări care vor fi reprezentate aici prin ambasadori, să audă care sunt problemele.Tocmai ca să determine Guvenul, în discuţiile bilaterale dintre cele două Guverne, Ucraina şi Republica Moldova, să le rezolve. Aceasta este rostul acestei dezbateri.
Interviu realizat de Doina Salcuţan, TVR MOLDOVA