Republica Moldova La Bruxelles

Cristian Preda: Aşteptările mele de la vizita domnului Igor Dodon la Bruxelles sunt ca el să se hotărască încotro vrea să o apuce

post-img

Preşedintele Igor Dodon, a făcut o serie de declaraţii contradictorii referitoare la Acordul de Asociere al Republicii Moldova cu UE, dar şi la parcursul european al ţării noastre. Acest lucru s-a petrecut chiar înainte de vizita pe care o va întreprinde, la începutul lunii februarie, la Bruxelles. Europarlamentarul roman Cristian Preda a oferit un interviu pentru TVR MOLDOVA în care susţine că ostilitatea de care dă dovadă noul preşedinte al Republicii Moldova în raport cu UE, dar şi cu România, va îngreuna substanţial soarta cetăţenilor moldoveni.

TVR MOLDOVA: La începutul lunii februarie preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, va efectua o vizită la Bruxelles. Vizita vine după ce preşedintele moldovean a  întreprins deja una la Moscova, în care a făcut afirmaţii despre denunţarea acordului dintre Republica Moldova şi UE. Care ar fi aşteptările UE în urma acestei întrevederi?

Cristian Preda: De la această vizită avem anumite aşteptări de la domnul preşedinte Igor Dodon. În primul rând vrem ca acesta să se hotărască încotro vrea să o apuce. În acest moment, el pare destul de nesigur. Afirmă un lucru, apoi ajunge să se contrazică.  Eu am un sfat prietenesc pentru preşedintele Dodon: înainte de a porni la drum, să-şi facă ordine în gânduri. Fie el intenţionează să lucreze, în continuare, cu statele membre Uniunii Europene şi instituţiile acesteia, fie nu mai doreşte să mai aibă de a face cu noi. Determinarea acestuia este un lucru foarte important. Dacă domnia sa îşi face iluzia că spunând un lucru, apoi contrariul va primi mai multă atenţie, se înşeală.
 
- România a fost întotdeauna un avocat al Chişinăului la Bruxelles. Ea ne-a susţinut pe tot acest parcurs european. Declaraţiile dualiste ale preşedintelui Dodon, cu referire la denunţarea acestui acord, cât de mult îngreunează misiunea europarlamentarilor români care au susţinut integrarea europeană a Republicii Moldova ?
 
- O îngreunează foarte mult. Ba, mai mult, i se adaugă unei dificultăţi care deja exista. Noi susţinem Republica Moldova pentru că dorim ca toţi cetăţenii să aibă o viaţă mai bună. Noi nu susţinem nici oligarhii, nici politicienii corupţi, nici instituţiile nefuncţionale, nici politicieni ca Igor Dodon, care pare tentat mai mult de Moscova, decât de Europa. Oricum există o perioadă dificilă dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană pentru că la Chişinău s-au succedat guverne din care făceau parte şi oameni corupţi, dar şi oameni incompetenţi. Acum în fruntea statului este un rusofil hotărât care dă semnale contradictorii. Acest lucru nu este deloc în ajutorul cetăţenilor, fapt pe care îl regretăm. Noi am sprijinit parcursul european al Republicii Moldova, dar nu o putem face împotriva celor care au responsabilitatea guvernării.

-Ce acţiuni ar trebui să întreprindă Guvernul de la Chişinău în cazul în care Dodon va face declaraţii care ar pune în pericol parcursul european al Republicii Moldova ?
 
- Partidele de la guvernare au o responsabilitatea foarte importantă. Ele ar trebui să găsească oameni deştepti, cu mintea liberă, care nu au nicio legătură cu corupţia. Guvernul ar trebui să lucreze în interesul general, al ţării, nu al unor grupuri din jurul guvernului. Nu este suficient să spui că eşti proeuropean. Trebuie să şi faci anumite acţiuni în acest sens. Se vede foarte greu acest lucru de la actuala guvernare. Din fericire, Acordul de Asociere a produs efecte benefice. Domnul Dodon contrazice acest fapt, deci, spune o minciună. Experţii atât din Republica Moldova cât şi cei de la Bruxelles au constatat care sunt aceste aspecte benefice. Regret că publicul nu este suficient de informat.
Pentru a avea o schimbare în bine, cred că anume partidele de la guvernare au o responsabilitate mare. Ele nu se pot lăsa pe mâna unor oameni care au în minte interesul privat, mai ales pe mâna unor reţele de crimă organizată sau de corupţie. În perspectiva viitoarelor alegeri, aceste lucruri ar trebui calificate la fiecare partid în parte. Familiile politice din Europa au susţinut partidele corespondente, cele înrudite cu ele, dar entuziasmul s-a terminat. Au început să se vadă fisurile din aceste colaborări. De aceea, menţionez că este foarte important să se facă ordine în rândul elitelor politice de la Chişinău.
 
- Cât de important este rezultatul alegerilor parlamentare din 2018 pentru consolidarea democraţiei şi a parcursului european în Republica Moldova?

- Orice alegere este importantă. Dacă scrutinul e corect şi oamenii participă, atunci este importantă şi ar trebui acceptată. În principiu, eu nu sunt împotriva alegerilor anticipate. Iluzia că trebuie să amâni până la sfârşit un mandat al unei guvernări, pe care nerăbdarea populaţiei nu-l suportă, nu e  o idee sănătoasă. Eu nu aş fi împotriva organizării unor alegeri mai devreme.  Argumentul acesta folosit de Plahotniuc precum că dacă s-ar organiza alegeri anticipate acum, coaliţia pro-europeană pierde, e un fals. Singurul care ar pierde ar fi Plahotniuc. Nu cred că interesul unei ţări ar trebui să stea legat de interesul unui singur om.
 
- Cum ar trebui să se comporte Uniunea Europeană şi România, în calitate de principalii finanţatori ai Republicii Moldova în raport cu politica promovată de preşedintele Igor Dodon?

Cristian Preda: Eu cred că ar trebui izolat. Eu nu l-aş frecventa până când acesta nu şi-ar retrage toate declaraţiile ostile făcute la adresa Bucureştiului şi la adresa unor politicieni importanţi. Retragerea cetăţeniei lui Traian Băsescu este un act de o ostilitate uimitoare, un gest stupid din partea unui preşedinte care e debusolat. Cred ca înainte ca lucrurile să fie reluate într-o atmosferă cu adevărat europeană, domnul Dodon ar trebui să-şi ceară scuze. Ar trebui să-şi ceară scuze în faţa cetăţenilor României, pentru că din taxele şi impozitele lor s-au plătit ani de-a rândul ajutoare pentru Republica Moldova.

Interviu realizat de Elena Guţu, TVR MOLDOVA