Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. Regele copil: Mihai I a urcat pe tron la nici 6 ani. În arhivă s-au păstrat scrisorile trimise de micul monarh bunicii sale, Maria

Toată lumea şi-a pus speranţa în micuţul Mihai: Regele Ferdinand şi Regina Maria au sperat că Mihai va potoli spiritul aventurier al lui Carol al II-lea şi va pecetlui dragostea dintre acesta şi principesa venită din Grecia, pentru continuarea dinastiei române. Carol al II-lea le-a spulberat visele când a renunţat a doua oară la tron. Astfel, după moartea lui Ferdinand Întregitorul, Mihai a urcat pe tron, la nici 6 ani.

Regele Ferdinand s-a stins din viaţă la 20 iulie 1927, din cauza unui cancer de colon. Moştenitor al Coroanei, Mihai a devenit Rege înainte să împlinească 6 ani.

Regele copil începe şcoala primară la Sinaia, cu profesorul Nicolae Sasu. Scrisorile trimise bunicii sale, regina Maria, şi multe dintre caietele elevului regal s-au păstrat. Micul Rege era pasionat de echitaţie, automobile şi mecanică.

Participa la multe dintre sărbătorile regale şi oamenii îi arătau respect, chiar dacă pe Tron era un copil. În 1928 îl vedem la Alba Iulia, alături de Regina Mamă Elena şi Regina Maria, la serbările prilejuite de împlinirea a 10 ani de la Marea Unire.

În 1928, mama Regelui cere desfacerea căsătoriei sale cu Carol, care se mutase în străinătate. Curtea de Apel admite divorţul, considerând părăsirea domiciliului conjugal de către Carol al II-lea o insultă gravă la adresa soţiei. Carol profită de divergenţele politice care existau între liberalii aflaţi la guvernare şi ţărăniştii din opoziţie şi îşi planifică venirea pe Tron. După moartea lui Brătianu, guvernul lui Iuliu Maniu îl aduce în România.

Revenirea tatălui său în ţară l-a marcat profund pe regele Mihai, care avea să povestească reîntâlnirea cu bărbatul înalt, arătos, cu mustaţă scurtă, pe care nu-l cunoştea, dar care îl strângea foarte tare în braţe, în timp ce mama lui plângea pe tăcute.

După revenirea în ţară a lui Carol al II-lea, Mihai a purtat numele de Principe Moştenitor, dar şi pe cel de Mare Voievod de Alba Iulia. Pentru a deveni Rege, Carol al II-lea îi promisese solemn lui Iuliu Maniu, prim-ministrul din acea vreme, că întrerupe legătura cu amanta sa, însă după ce a devenit Rege, a readus-o în ţară, iar pe mama copilului său a obligat-o să părăsească România.

Similare