Funeraliile Regelui Mihai I al României. Majestatea Sa va fi înmormântat pe 16 decembrie la Curtea de Argeş
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Funeraliile Regelui Mihai I al României. Majestatea Sa va fi înmormântat pe 16 decembrie la Curtea de Argeş

Ultimul rege al României îşi va dormi somnul de veci în Necropola Regală de la Catedrala Arhiepiscopală din Curtea de Argeş. Se va odihni lângă Regina Ana, cea care i-a stat alături mai bine de 70 de ani.

Miercuri, 13 decembrie, ora 11.00, trupul neînsufleţit va ajunge pe Aeroportul Otopeni, de unde va fi transportat cu maşina la Castelul Peleş. De la ora 14.00 până la ora 18.00, corpul neînsufleţit va fi aşezat în Holul de Onoare al Castelului Peleş. Publicul nu va avea acces la evenimentul care se va desfăşura în prezenţa Familiei Regale, reprezentanţilor instituţiilor statului, ai Bisericii Ortodoxe şi ai Casei Majestăţii Sale.

Miercuri, ora 18.00, trupul neînsufleţit va fi transportat la Sala Tronului din Palatul Regal (Calea Victoriei), unde va ajunge la ora 20.00. Ceremonia va avea caracter privat. Cei care vor dori să depună flori la catafalc vor putea veni la Sala Tronului, Palatul Regal după următorul program:

Miercuri, 13 decembrie, între 20.30 - 22.00

Joi şi vineri, 14 - 15 decembrie, între orele 8.00 – 22.00.

Cei care vor veni la Palatul Regal pentru un ultim omagiu sunt rugaţi să respecte următoarele reguli: să fie îmbrăcaţi în ţinută corespunzătoare, cu culori închise, să nu poarte genţi, sacoşe sau bagaje voluminoase, să nu fie însoţiţi de copiii sub 7 ani, nici cu cărucioare, să nu folosească aparate de fotografiat, telefoane mobile sau instrumente electronice, să deţină un act de identitate. Florile nu vor putea fi depuse personal la catafalc, ci vor fi lăsate în grădina din faţa Palatului Regal. Fumatul şi vorbitul la telefon sunt strict interzise.

Sâmbătă, 16 decembrie, ora 10.55, corpul neînsufleţit va fi aşezat pe un catafalc în faţa Palatului Regal unde va fi oficiat un serviciu religios şi o ceremonie militară. La ora 11.35 Cortegiul funerar va merge pe traseul Piaţa Palatului Regal - Calea Victoriei - Splaiul Independenţei - Piaţa Unirii - Intrarea pe Dealul Metropoliei.

Sâmbătă, de la ora 12.30 la ora 14.00, va fi oficiată slujba de înmormântare la Catedrala Patriarhală. Publicul şi presa nu vor avea acces în catedrală.

De la ora 14.15, cortegiul funebru se va deplasa spre Curtea de Argeş.

Sâmbătă, 16 decembriede la ora 18.30, va avea loc slujba de îngropare în Noua Catedrală de la Curtea de Argeş. Ceremonia va fi privată. Publicul va avea acces doar în faţa porţii de intrare.

Noua Catedrală din Curtea de Argeş nu va putea fi vizitată în primele 7 zile după înmormântare.

Similare