Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. Ziua Unirii Principatelor Române la TVR MOLDOVA: ediţii speciale, filme şi documentare

Televiziunea Română a pregătit programe speciale pentru a marca Mica Unire, de la 24 ianuarie, când se împlinesc 159 de ani de la Unirea Principatelor Române sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza - primul pas important pe calea înfăptuirii statului naţional unitar român.

În această zi, TVR MOLDOVA, TVR 1, TVR 2, TVR 3 şi TVR Internaţional unesc românii din ţară şi de pretutindeni prin numeroase transmisiuni dedicate.

La TVR MOLDOVA veţi putea urmări un program special dedicat Unirii. De la ora 10:00 intrăm în casele dumneavoastră cu Clipa unică de istorie-24 ianuarie 1859. Iaşii Marilor Uniri – o emisiune magazin cu invitaţi, reportaje şi evenimente transmise în direct din studioul TVR Iaşi şi din Piaţa Unirii din Iaşi.

La ora 12:30 vă invităm să vizionaţi filmul documentar Unioniştii, care vine să vorbească despre importanţa şi contribuţia pe care au adus-o la Unirea Principatelor Române omul politic Mihail Kogâlniceanu şi poetul Vasile Alecsandri.

De la ora 15:00, TVR MOLDOVA intră în direct cu o Ediţie specială, dedicată evenimentului istoric din 24 ianuarie 1859. Iar la ora 17:00, emisiunea Obiectiv Comun aduce în platou istorici şi oameni de cultură care vor discuta despre cum s-a produs Mica Unire, dar şi cum acest eveniment istoric a dezvoltat identitatea românească în Basarabia.

De la ora 21:00 vă îndemnăm să vizionaţi documentarul Vis de aur, coroană de oţel, care explică Marea Unire şi implicarea oraşului Iaşi în filmul evenimentelor care s-au produs acum 159 de ani.

De la ora 22.30 sunteţi invitaţi la Balurile din vremea Unirii - o emisiune filmată la Muzeul Unirii din Iaşi, în care ascultăm muzică clasică şi lăutărească, dansăm vals şi menuet, vorbim despre viaţa mondenă, măşti, obiceiuri culinare şi modă vestimentară.

Programul dedicat Micii Uniri este încheiat cu un alt documentar realizat de Gabriela Baiardi care ne spune că România s-a născut la Iaşi şi ne explică de ce acesta este oraşul unirii românilor în momente istorice importante.

Similare
RECOMANDĂRI