Recomandari

Limba Noastră cea Română, sărbătorită prin programe speciale la TVR MOLDOVA

În ziua de 31 august, românii din întreaga lume se bucură de o mare sărbătoare: Ziua Limbii Române. În Republica Moldova, sărbătoarea Limba Noastră este celebrată din anul 1990. Cinstirea şi cunoaşterea limbii române, indiferent de ţara în care trăim, este primul pas spre păstrarea culturii şi identităţii naţionale, este recunoaşterea cu mândrie a rădăcinilor noastre străvechi, ca neam şi popor. Vasile Alecsandri spunea despre limba română că „este tezaurul cel mai preţios pe care-l moştenesc copiii de la părinţi, depozitul sacru lăsat de generaţiile trecute”.

Limba română este vorbită în lume de aproximativ 28 de milioane de persoane, dintre care 24 de milioane o au ca limbă maternă. Dintre acestea, 17 milioane se află în România. În Republica Moldova, limba română este limbă oficială şi limbă maternă pentru trei sferturi din populaţie.

„Mult e dulce şi frumoasă / Limba ce-o vorbim...” ne reamintim, la fel ca în fiecare an, la TVR MOLDOVA, care ne invită să urmărim programe speciale menite să-i unească pe toţi cei care poartă cu drag, în minte şi în inimă, limba română.

Luni, de la ora 10.00, Leontina Vatamanu ne dezvăluie adevăruri dureroase despre „SÂRMA(na) de pe Prut”, într-un documentar referitor la sârma ghimpată instalată într-o noapte pentru a despărţi românii de pe cele două maluri ale Prutului, care a avut acelaşi rol ca zidul Berlinului.



TVR MOLDOVA marchează Ziua Limbii Române şi printr-o ediţie specială a emisiunii Obiectiv Comun prezentată de Dana Ciobanu, producător Elena Guţu. „Limba vechilor cazanii” în actualitatea lingvistică şi cunoaşterea limbii române în contextul multinaţional sunt doar câteva subiecte discutate în prima emisiune din noul sezon. Invitaţii ediţiei speciale sunt preşedintele Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, ARCADIE SUCEVEANU, ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, IGOR ŞAROV şi secretarul de stat, OVIDIU BURDUŞA de la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, care vor vorbi despre studiul limbii române după trei decenii de la redobândirea drepturilor lingvistice în Basarabia. Alte subiecte abordate se referă la promovarea elementelor de cultură şi civilizaţie românească în contextul anului 2020, constituirea comunităţii etnolingvistice româneşti în diasporă şi conservarea patrimoniului lingvistic românesc. Emisiunea va fi difuzată luni, 31 august, începând cu ora 17.00. 

Documentarul Duminica Limbii Române – al cărui autor şi realizator este jurnalistul Vasile Munteanu redă soarta limbii române din Basarabia, de la 1812 - anexarea teritoriului dintre Prut şi Nistru de către Imperiul Ţarist, şi până la 1989, atunci când, pe 31 august, Sovietul Suprem al Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti votează revenirea la grafia latină şi declară limba română - limbă oficială. În documentar se regăsesc imagini de arhivă din perioada Marii Adunări Naţionale din 27 august 1989, discursuri ale poeţilor, scriitorilor, ale unora dintre politicienii vremii, secvenţe cu dezbateri din timpul şedinţei Sovietului Suprem al RSSM, pe subiectul legislaţiei lingvistice. Au fost intervievaţi poeţi, scriitori, jurnalişti, lingvişti care au participat la lupta pentru emanciparea naţională şi revenirea limbii române, a alfabetului latin, acasă! Documentarul este programat în 31 august, de la ora 19.00, la TVR MOLDOVA.



31 august, Ziua Limbii Române  se încheie cu un spectacol de excepţie: concertul Eugen Doga: Chişinău-Bucureşti, Două inimi româneşti – programat în 31 august de la ora 22.10. Este, aşa cum mărturiseşte Eugen Doga, „un spectacol al mărturisirilor de dragoste, un spectacol din inima Basarabiei pentru românii de pretutindeni”. Concertul cu muzica lui Eugen Doga este susţinut de Orchestra Filarmonicii Naţionale din Chişinău „Serghei Lunchevici” condusă de Iosif Ion Prunner, invitaţi fiind sopranele Ana Cernicova, Cristina Scarlat, basul Valeriu Cojocaru şi baritonul Sergiu Pungă. În spectacol este prezent şi Ansamblul de Dansuri Sportive „Codreanca”, câştigător al mai multor campionate mondiale. Gazda evenimentului este vedeta TVR Internaţional, Carmen Târnoveanu.