Recomandari

Jocurile Olimpice se văd la TVR. Urmăriţi astăzi ceremonia de deschidere a JO de la Tokyo

post-img

Cu o întârziere de un an din cauza pandemiei de Covid, vineri, 23 iulie, Ceremonia de deschidere va da startul celui mai mare eveniment multi-sportiv mondial şi va fi trasmisă în direct de TVR 1 şi TVR Moldova, de la ora 14:00. Alina Alinei Alexoi va comenta de la Tokyo întreaga ceremonie.

În ciuda restricţiilor pandemice, spectacolul de pe Stadionul Naţional Olimpic din Tokyo va fi unul special, un omagiu adus omului simplu, în special celor care în această perioadă au ajutat omenirea să treacă peste obstacole. Printre cei prezenţi pe stadion va fi împăratul Japoniei, Naruhito, care va declara deschisă cea de-a XXXII-a ediţie a Jocurilor Olimpice.

„Sportivii vor fi eroii acestei ceremonii. Va fi un spectacol plin de recunoştinţă, în care vor fi evocate o parte dintre tradiţiile poporului japonez. Vor defila toţi sportivii care doresc să meargă la ceremonie şi să fie pe teren, doar numărul oficialilor a fost limitat. Vor fi prezente şi o parte dintre vedetele din Japonia, actori, cântăreţi etc. Cel mai interesant moment va fi cel al aprinderii Flăcării Olimpice. Este şi cel mai bine păzit secret. Chiar dacă presa a primit ghidul spectacolului, a rămas sub embargo această scenă. Printre momentele pregătite, Japonia va prezenta şi contribuţia sa adusă la istoria olimpică. Se va face referire la moştenirea olimpică din 1964 şi o punte de legătură cu anul 2020 - sunt cele două ediţii pe care Japonia le-a organizat în competiţia de vără. Ne vom aminti şi de copacii plantaţi atunci de sportivii participanţi la jocurile din 1964, cu seminţe aduse din ţările lor. Copacii au crescut, iar o parte din lemnul lor a fost folosit la construcţiile arenelor Jocurilor din 2020”, a relatat Alina Alexoi.

Delegaţia României include 101 sportivi, care vor concura în 17 probe. România va defila la Ceremonia de deschidere cu toţi sportivii care doresc să participe, mai puţin cei care intră în concurs ziua următoare. Reamintim că COSR a decis prin vot desemnarea celor doi sportivi care vor purta drapelul tricolor la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice. Este vorba de Mădălina Bereş, medaliată olimpică cu bronz la Rio 2016 şi campioană mondială cu barca de 8+1 a României şi Robert Glinţă, primul înotător din România care a reuşit să câştige aur la Campionatele Europene şi a fost primul sportiv calificat la JO de la Tokyo.
 
Republica Moldova are în total 20 de sportivi calificaţi la 12 probe diferite. Şase din cei 20 de sportivi basarabeni calificaţi la Jocurile Olimpice, vor participa la probe de atletism. Fraţii Serghei şi Zalina Marghiev sunt cei mai experimentaţi atleţi din lot şi vor concura la aruncarea ciocanului. Serghei s-a calificat pentru a treia oară la Jocurile Olimpice de Vară, iar Zalina, va participa pentru a patra oară. Lilia Fiskovici va participa la maraton, iar Dimitriana Bezede va concura în proba de aruncare a greutăţii. Ambele sportive vor fi pentru a doua oară la Jocurile Olimpice, după ce au evoluat şi la cele din 2016.

Din cei 6 atleţi, 2 vor participa în premieră la Jocurile Olimpice - Andrian Mardare la aruncarea a suliţei şi Alexandra Emilianov la aruncarea discului.

Republica Moldova va avea la Tokyo şi 4 luptători. Denis Vieru şi Victor Sterpu la judo, Anastasia Nichita la lupte libere şi Victor Ciobanu la lupte greco-romane.

În premieră, Republica Moldova va avea la Jocurile Olimpice, reprezentanţi în competiţia feminină la proba de caiac canoe. Este vorba de Daniela Cociu şi Maria Olăraşu. În proba masculină va participa la a doua ediţie la rând canotorul Serghei Tarnovschi.

Republica Moldova va mai avea doi reprezentanţi la înot – Tatiana Salcuţan şi Alexei Sancov şi tot doi la proba de tir cu arcul: Dan Olaru şi Alexandra Mîrca, care vor fi portrapelul Republicii Moldova la deschiderea Jocurilor Olimpice.

Cea mai tânără sportivă din lotul olimpic este Anna Dulce în vârstă de 15 ani. Ea concurează în proba de tir, pistol aer comprimat.

La Tokyo, Republica Moldova are calificaţi şi doi halterofili. Este vorba de Elena Cîlcic şi Marin Robu. Ambii vor participa în premieră la Jocurile Olimpice.  

În perioada 23 iulie – 8 august, Televiziunea Română va transmite în direct şi înregistrat cea mai aşteptată ediţie a Jocurilor Olimpice de până acum, #Tokyo2020. Chiar dacă nu din tribune, vom fi alături de sportivii români calificaţi la JO de vară, urmărind transmisiunile TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR Moldova.

La TVR 1 vor putea fi văzute probe de canotaj, atletism, înot, meciuri importante de fotbal, handbal şi baschet, dar şi tenis de masă, tir cu arcul, scrimă. La TVR 2, telespectatorii vor putea vedea gimnastica, dar şi probe din atletism şi handbal, iar la TVR 3, vom viziona volei, baschet şi alte discipline. Într-o grilă dedicată aproape exclusiv Jocurilor Olimpice, pe perioada 23 iulie - 8 august, TVR Moldova va oferi telespectatorilor cele mai interesante probe la care participă românii, precum şi marile competiţii de gimnastică, atletism, canotaj etc.

TVR mai difuzează, în perioada 22 iulie – 8 august, rezumate, studiouri dedicate evenimentului şi jurnale olimpice. Astfel, din 22 iulie, ora 18.00, cele mai noi informaţii de la Jocurile Olimpice, dar şi rezumatele zilei le vom putea urmări zilnic în „Jurnalul olimpic”, prezentat alternativ de Eda Marcus, Tudor Furdui, Costin Deşliu şi Vlad Arhire. Pe durata Jocurilor Olimpice, în ediţii speciale „Studio olimpic”, invitaţi din lumea sportului vor vorbi despre performanţele româneşti şi internaţionale înregistrate de sportivi la Tokyo.