Recomandari

Întreabă doctorii şi specialiştii români despre un stil de viaţă corect. Urmăriţi, în această săptămână, la "Un Doctor pentru Dumneavoastră"

post-img

Întreabă doctorii şi specialiştii români despre un stil de viaţă corect, tratamente moderne şi terapii de succes. De luni până joi, începând cu ora 19:00, la TVR Internaţional şi pe TVR+, în cadrul emisiunii "Un Doctor pentru Dumneavoastră", medicii români, specialişti de renume, răspund întrebărilor Dumneavoastră, vă oferă informaţii valoroase şi recomandări cu privire la prevenţie, metode moderne de diagnosticare şi tratament. Emisiunile pot fi urmărite, de marţi până vineri, la TVR MOLDOVA.

Luni, 7 decembrie - AFECŢIUNILE DEGENERATIVE ALE CREIERULUI

Invitat: prof. dr. LUIZA SPIRU, medic primar geriatrie, gerontologie şi medicină internă, gerontopsihiatru, preşedintele Fundaţiei "Ana Aslan" International. Prin telefon, din SUA: dr. HORIA VULPE, medic specialist radioterapie oncologică.

Bolile neurodegenerative sunt afecţiuni complicate, incurabile şi debilitante care duc la degenerarea progresivă sau chiar la moartea celulelor nervoase. Acestea cauzează probleme de deplasare sau de funcţionare mentală, numite demenţe. Bolile neuro- degenerative implica atrofie cerebrala, cu alte cuvinte, degradarea materiei cerebrale care, în timp, duce la pierderea treptata a memoriei şi a gândirii, a capacităţii de mişcare şi a senzaţiilor. Una dintre cele mai întâlnite boli neuro-degenerative este boala Alzheimer. Frecvente sunt şi boala Parkinson dar şi demenţa senilă. Alimentele procesate industrial, mai ales cele cu potenţatori de gust precum glutamatul de (mono)sodiu, E621 – un element toxic care produce supraexcitaţia unor receptori importanţi şi neurotransmiţători din creier, proces ce duce la moartea neuronilor - se pare că joacă un rol important în declanşarea acestor boli.


Marţi, 8 decembrie - SARS-CoV-2, FACTOR DE STRES PENTRU GRAVIDE ŞI MĂMICI

Invitat: prof. dr. SIMONA VLĂDĂREANU, preşedintele Comisiei de Neonatologie a Ministerului Sănătăţii, şef Clinica de Neonatologie de la Spitalul Universitar de Urgenţă "Elias". Prin telefon: ANA MARIA GHIUR, jurnalist TVR, mămică de fetiţă, va vorbi despre bucuria de a fi părinte.

Teama de infectare cu virusul SARS-CoV-2 dă emoţii şi mai puternice femeilor însărcinate, motiv pentru care, în ultimul timp, s-au înregistrat multe naşteri la domiciliu. Schimbarea ritmului de viaţă, izolarea, lipsa mişcării, toate acestea au un impact negativ în special asupra stării emoţionale a mamei şi a copilului. Este foarte important să găsim metode prin care să gestionăm trăirile, tot ce se întâmplă în jurul nostru şi să evităm să punem în pericol sarcina iar mai târziu, nou născutul. Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă ca toate gravidele care au făcut boala Covid-19 să opteze pentru naşterea prin cezariană. O ediţie în care primim recomandări pentru gravide, cum alegem să naştem pentru a fi în siguranţă, cum îngrijim nou-născuţii şi lista continuă.

Miercuri, 9 decembrie - OBEZITATEA, BOLILE CARDIOVASCULARE ŞI PÂINEA NOASTRĂ CEA DE TOATE ZILELE

Invitat: din Italia, dr. GHEORGHE CERIN, medic primar cardiolog, dr. în ştiinţe medicale, responsabilul Unităţii de Medicină Internă-Cardiologie, Clinica San Gaudenzio, Novara, preşedintele Asociaţiei Medicilor Români din Italia, membru al Societăţii Europene de
Cardiologie.

Stilul nostru actual de hrană, ca şi cel de viaţă, stau la baza kilogramelor în plus, kilograme care pot determina un exces ponderal, ca şi obezitate, uneori severă. Pentru persoanele trecute de vârsta de 45-50 de ani, excesul de kilograme se va însoţi întotdeauna de creşterea tensiunii arteriale, a colesterolului, glicemiei şi a trigliceridelor, elemente care prevestesc apariţia ulterioară a diabetului de tip 2, a accidentelor vasculare cerebrale, steatozei hepatice sau, pentru cei mai în vârstă, a Alzheimerului. Vă propunem aşadar o abordare deschisă privind modul corect de hrană şi de schimbare a obişnuinţelor alimentare, adeseori nepotrivite cu nivelul de activitate fizică pe care o desfăşurăm zilnic. Vom analiza în detaliu rolul carbohidraţilor în hrana noastră şi mai ales rolul acestora în producerea obezităţii, obezitate care este de fapt cauza majoră a unor boli cronice precum
cele cardiovasculare, dar şi unele forme de cancer.

Joi, 10 decembrie - BENEFICIILE PRODUSELOR APICOLE ROMÂNEŞTI

Invitaţi: dr. ing. OTILIA BOBIŞ, cercetător ştiinţific, Manager calitate Laboratorul pentru Controlul Calităţii Produselor Apicole şi Diagnostic în Bolile Albinelor, Universitatea de Ştiinte Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca. Prin telefon, din Germania: EUGEN BENEA, apicultor. Din Cluj-Napoca, prof. dr. DANIEL DEZMIREAN, decanul Facultăţii de Zootehnie şi Biotehnologii din cadrul USAMV.

Apicultura este recunoscută ca o importanta îndeletnicire pe plan mondial iar apicultorii români sunt apreciaţi pentru produsele obţinute şi pentru profesionalismul lor. România are multe tipuri de miere, unele dintre ele unice în Europa. Mai mult de jumătate din producţia de miere românească se vinde la export, în special în Uniunea Europeană dar şi pe piaţa estică. Mierea poate fi falsificată cu sirop de zahăr sau alte tipuri de produse obţinute chimic. Dacă are în compoziţie metale grele, mercur, plumb este nocivă pentru sănătate. Atât mierea cât şi propolisul brut sau tinctura de propolis au efecte antimicrobiene şi antivirale şi se folosesc în medicina alternativă în diferite tratamente pentru vindecarea arsurilor sau a altor tipuri de răni. Polenul de albine, păstura, lăptişorul de matcă, mierea şi celelalte produse ale stupului sunt suplimente alimentare naturale de un real ajutor în anotimpul rece. Căpăcele de ceară de albine obţinute la descăpăcirea fagurilor de miere pot fi folosite în locul gumei de mestecat. Producătorii locali şi-au diversificat producţia cu mai multe sortimente de miere, precum şi diferite produse realizate din amestecuri ale produselor apicole cu extracte de plante, fructe şi seminţe, aşa numitele cocktailuri apicole. Pentru întărirea sistemului imunitar şi tratamentul diferitelor carenţe de vitamine sau minerale, se recomndă să consumăm produse apicole, achiziţionate de la producători.