Recomandari

Întreabă doctorii şi specialiştii români despre un stil de viaţă corect. În această săptămână la "Un Doctor pentru Dumneavoastră"

post-img

Întreabă doctorii şi specialiştii români despre un stil de viaţă corect, tratamente moderne şi terapii de succes. De luni până joi vă invităm să urmăriţi noi ediţii ale emsiunii „Un doctor pentru dumneavoastră” la TVR Internaţional şi pe TVR+, de la ora 19:00. Emisiunile pot fi urmărite, în reluare, la TVR MOLDOVA.

LUNI, 22 martie, In memoriam dr. ADRIAN LOBONŢIU

Aducem un ultim omagiu medicului Adrian Lobonţiu, românul care a scris pagini de istorie în medicina mondială. În anii ‘90, la Târgu Mureş, a pus bazele Serviciul SMUR, împreună cu dr. Raed Arafat. A colaborat cu specialişti NASA pentru robotul Da Vinci. Este autorul a numeroase intervenţii în premieră mondială, atât în străinătate cât şi în România. A fost deschizător de drumuri, pionier al telemedicinei prin satelit. A lucrat 20 de ani în sistemul medical din Franţa şi 8 ani în SUA. Centrul Biografic din Cambridge, Anglia, în 2006, l-a desemnat cel mai bun medic specialist al anului. A fost specialist în chirurgie generală şi robotică, noninvazivă, fără incizii. În 2009, la Paris, a operat o pacientă de 190 de kg prin chirurgie endoluminală, micşorându-i stomacul fără incizii, fără sânge şi fără cicatrice. Adrian Lobonţiu a fost singurul chirurg din Franţa acceptat ca membru plin în Colegiul American al Chirurgilor şi membru al Societăţii Americane a Chirurgilor Gastrointestinali şi Endoscopişti. Era supranumit „Chirurgul zburător” (Flying surgeon) pentru că, mereu, era pe drumuri, întors de la un eveniment medical sau se pregătea să susţină demonstraţii de chirurgie robotică în America, Franţa, Belgia, Italia, Germania, Olanda, Marea Britanie şi România. A răspuns cu mare drag invitaţiilor noastre şi ne spunea mereu că face acest lucru pentru români. Nu contenea să spună cât de frumoasă este România şi cât de frumoşi sunt oamenii ei pentru care avea un respect deosebit!


Marţi, 23 martie, PREVENIREA BOLILOR INFECŢIOASE

Invitat: prof. dr. ALEXANDRU RAFILA, microbiolog, specialist în sănătate publică, şef disciplina Microbiologie a UMF „Carol Davila”, preşedintele Societaţii Române de Microbiologie, expert Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Prin telefon, din SUA: dr. IRINA MATEI, cercetător, biolog.

Persoanele cu deficit imunitar şi care manifestă o sensibilitate mai mare la temperaturi scăzute sunt mult mai expuse atacurilor microorganismelor, mai ales ale celor patogene care produc boli contagioase. Cel mai eficient mijloc de prevenţie rămâne igiena personală: spălarea mâinilor cu săpun şi apă din abundenţă, evitarea supraaglomerărilor şi a împrăştierii particulelor virale. Se recomandă folosirea măştilor, a batistelor de unică folosinţă şi lista continuă. Este perioada campaniilor de imunizare. Cea a vaccinărilor, mai ales în rândul copiilor şi a vârstnicilor este extrem de controversată. Primul procedeu empiric de vaccinare a fost în anul 1500 î.e.n. Metoda de inoculare a virusurilor şi bacteriilor, prin vaccinare, are ca scop evitarea apariţiei epidemiilor, multe dintre ele mortale, cum ar fi tuberculoza sau variola, cu o rată a mortalităţii de 30%. Lista este lungă iar programul de prevenţie din România a dezvoltat scheme complete de imunizare.


Miercuri, 24 martie, MEDICINA DE CĂLĂTORIE

Invitat: dr. RALUCA JIPA, medic specialist boli infecţioase, Institutul Naţional de Boli Infecţioase „prof. dr. Matei Balş”, asistent universitar, Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila", Bucureşti, membru în Societatea Română de Medicină de Voiaj. Prin telefon, din Portugalia: dr. ANGELA ZGARDAN, specializare medicină de familie, Asociaţia Medicilor Moldoveni.

Înaintea unei călătorii în străinătate este recomandat să consultaţi medicul de familie sau specialistul în boli infecţioase, să pregătiţi în bagaj o adeverinţă care să ateste de ce afecţiuni suferiţi şi o reţetă cu medicamentele pe care le administraţi în mod curent. Este ideal să trataţi durerile dentare dacă e cazul, să pregătiţi o trusă de prim ajutor cu medicamente şi materiale sanitare şi lista continuă. Situaţia actuală impune respectarea tuturor regulilor impuse de autorităţi atât în zona de domiciliu cât şi în cea în care călătoriţi. Este foarte important să vă informaţi asupra riscurilor de îmbolnăvire specifice zonelor în care veţi merge, tipurile de vaccinuri şi medicaţia profilactică ce trebuie administrată înainte sau în timpul călătoriei dumneavoastră. O ediţie în care aflăm cum ne protejăm de îmbolnăviri în călătorii.


Joi, 25 martie, TRATAMENTE STOMATOLOGICE ÎN PERIOADA SARS-CoV-2

Invitat dr. IONUŢ LEAHU, medic stomatolog, specializare în implantologie orală, Clinicile dr. Leahu. Din Portugalia: dr. ANGELA ZGARDAN, specializare medicină de familie, Asociaţia Medicilor Moldoveni.

Cel mai recent studiu, realizat de KANTAR la nivel naţional, în luna ianuarie, pentru al treilea an consecutiv, vizează comportamentul pacientului în pandemie. Peste jumătate dintre români nu merg deloc la stomatolog. Un sfert dintre români nu vizitează nici măcar o dată pe an medicul dentist iar peste 15% îşi propun să nu acceseze serviciile stomatologice în următoarea perioadă. Mai puţin de o treime dintre copii sunt aduşi de către părinţi la consult, o situaţie în scădere faţă de anii anteriori. Ce efecte pot apărea pe termen lung, ce presupune o consultaţie stomatologică şi care sunt avantajele implanturilor dentare zigomatice aflăm în această ediţie.

SECHELELE NEUROLOGICE POST-COVID

Invitat Din Austria: prof. dr. Gheorghe Iana, medic primar radiologie şi imagistică medicală, preşedinte Societatea Română de Neuroradiologie şi Radiologie Intervenţională.

Există studii care arată că SARS-CoV-2 atacă de fapt creierul. Infecţia poate genera sechele neurologice post-COVID. S-a constatat că, probabilitatea de apariţie a unei boli cerebrovasculare creşte în cazul pacienţilor care au avut Covid-19 cu forme medii şi severe. Se pot forma cheaguri şi există risc crescut de accident vascular ischemic sau tromboză venoasă cerebrală. Este recomandată monitorizarea neurologică prin RMN cerebral.