Recomandari

Interviurile Telejurnalului. Ion Hadârcă: Marea Adunare Naţională din 27 august 1989 a fost o rugăciune pentru libertatea românilor Basarabeni

post-img

Dincolo de toate păsurile şi nerealizările noastre, ziua de 27 august 1989 rămâne a fi o rugăciune pentru libertate. Este reflecţia senatorului dn Parlamentul României, Ion Hadârcă, cel care acum 30 de ani a inaugurat Marea Adunare Naţională. ,,Exact la ora 12:00, clopotele Arcului de Triumf au bătut şi a fost deschisă Marea Adunare Naţională, prin rugăciunea părintelui Petru Buburuz. Piaţa în sine a fost botezată atunci", spune Ion Hadârcă, intervievat de Dana Ciobanu, în cadrul emisiunii Interviurile Telejurnalului.

Ion Hadârcă şi-a amintit despre convocarea Marii Adunări Naţionale. Evenimentul a fost pregătit cu mult înainte de acea zi. Potrivit lui Hadârcă, au avut loc negocieri cu autorităţile vremii despre locul desfăşurării acestei acţiuni.  

,,Nu ni se permitea să facem acţiunea aici în piaţă. Eram trimişi la Valea Morilor sau în dealul Schinoasei", a povestit Ion Hadârcă.
 
Senatorul îşi aminteşte că reuniunea a fost pregătită minuţios. Vorbitorii erau desemnaţi pe domenii: istorie, limbă, ecologie, etc: „La final toate aceste domenii şi-au regăsit reflectarea sintetică în citirea documentului de maestrul Ion Ungureanu.”
 
 ,,Pe lângă partea asta festivă, chintesenţa Marii Adunări Naţionale a fost o explozie a energiilor acumulate timp de 50 de ani pe acest pământ. Pentru prima dată s-au spus adevăruri. S-au spus atunci adevăruri despre destinul poporului român din Basarabia. Momentul cel mai emoţionant pentru mine a fost atunci când după rugăciunea părintelui Buburuz am ieşit la tribună şi am văzut marea de oameni. Tot perimetrul era plin de oameni. Eu ştiam că veneau grupuri pregătite apostoliceşte, adică pe jos. Au venit de la Costeşti, Râbniţa, Rezina, sudul Basarabiei, Herţa, Hotin, Cernăuţi. Au venit oameni pe jos. Când i-am văzut însângeraţi la picioare şi bandajaţi, m-am cutremurat şi m-am blocat. Mi s-a tăiat respiraţia. După citirea declaraţiei de către maestrul Ion Ungureanu şi după ce s-a încins o horă, toţi au plecat de acolo ca după o rugăciune, o spovedanie colectivă. Acela a fost momentul de vârf al trezirii conştiintei naţionale şi el aşa trebuie să rămână. Este pagina luminoasă, pagina de aur a conştiinţei naţionale a românilor basarabeni.Totul era bazat pe entuziasm, pe deschidere democratică, pe încredere”, susţine Ion Hadârcă.
 
Senatorul menţionează că reuşita şi victoria Marii Adunări Naţionale constă în omogenizarea intelectualităţii cu masele populare. Partidele, mişcările s-au îndreptat într-o singură direcţie, un singur  crez şi un singur program.
 
Interviul integral cu scriitorul şi senatorul în Parlamentul României, Ion Hadârcă, îl puteţi urmări în această seară, de la 18:30, imediat după Telejurnal.