În această seară, la „Articolul VII”, ediţie specială despre Brexit
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

În această seară, la „Articolul VII”, ediţie specială despre Brexit

Rezultatele alegerilor europarlamentare de duminică au adâncit incertitudinile şi îngrijorările legate de Brexit. Acest subiect va fi discutat în această seară, la „Articolul VII”, pe TVR MOLDOVA, începând cu ora 23.00.

Partidul BREXIT – înfiinţat de Nigel Farage în urmă cu mai puţin de 6 săptămâni a câştigat alegerile pentru parlamentul european în Marea Britanie. Fractură logică sau paradox, cert este că în Parlamentul European 29 de fotolii vor fi ocupate de cei care cer ieşirea fără acord a Regatului Unit din Uniunea Europeană.

Pe de altă parte, pe locul 2, cu 15/16 fotolii în parlamentul european, rezultatele parţiale plasează Partidul Liberal Democrat, cel care alături de Verzi (7 locuri estimate) cere un nou referendum asupra Brexit. Tensiunea este cu atât mai mare la Londra cu cât partidele tradiţionale au înregistrat eşecuri usturătoare.

Presa britanică vorbeşte despre campania cvasiinexistentă a conservatorilor, partid care de altfel, au înregistrat cel mai mic scor electoral din ultima sută de ani.

Pe acest fond, îngrijorarea românilor stabiliţi în Regatul unit creşte, lipsa unui acord de părăsire a Uniunii Europene, fiind percepută ca o totală lipsă de garanţii pentru cetăţenii europeni care trăiesc în Albion. Recent Jeremy Hunt, ministrul de externe britanic şi candidat pentru a o înlocui pe Theresa May ca premier promite renegocierea acordului de retragere din UE. Rămâne însă de văzut cu cine va renegocia, date fiind mişcările pe eşichierul Parlamentului European.

Pentru bătrânul continent rămân îngrijorările legate de întrebările cum şi când Regatul Unit va părăsi Europa şi ce va lăsa în urma lui. Acestea sunt temele şi dilemele pe care Antonio Momoc le va dezbate în direct, miercuri, 29 mai, la ora 23.00, la emisiunea „Articolu VII” cu invitaţii săi: politologul Andrei Ţăranu şi sociologul Maria Preda.
Similare
RECOMANDĂRI