Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Despre tendinţele cultivării nuciferilor, tehnologiile folosite şi soiurile plantate, la Obiectiv Comun

Cu o statură impresionantă, o coroană bogată, cu frunze dese şi miros plăcut, rădăcini puternice şi scoarţă netedă, nucul este considerat regele pomilor în întreg bazinul balcanic, un adevărat tezaur ale cărui proprietăţi hrănitoare şi terapeutice au fost cunoscute strămoşilor noştri încă de pe vremea geto-dacilor. Despre tendinţele cultivării nuciferilor, tehnologiile folosite şi soiurile plantate de agricultori, dar şi despre subvenţionarea afacerilor cu nuci, migdale şi alune, discutăm, astăzi, la Obiectiv Comun.

În Republica Moldova sunt 29 de mii de hectare de nucifere, dintre care 17,7 mii de hectare sunt plantaţii pe rod. Specialiştii din domeniu califică această cultură ca o mină de aur şi asta pentru că, în 2015, ţara noastră a exportat nuci în coajă şi miez de nuci în valoare de 108 milioane de dolari  – echivalentul a trei tone de aur. În ultimii 10 ani, suprafaţa plantată cu nuci a crescut cu 30%.

Invitaţii în studio vor fi Iurie Hurmuzachi – director Federaţia Agricultorilor din Republica Moldova, Ştefan Marandici – expert//consultant Asociaţia Producătorilor de Nuci şi Ion Baban –  producător agricol de nuci, Cimişlia.

Emisiunea Obiectiv Comun începe la ora 17:00 şi poate fi urmărită în direct pe TVR MOLDOVA, live pe Facebook şi tvrmoldova.md.


 

 

Similare
RECOMANDĂRI