Recomandari

”Bunici fără copilărie”, la TVR MOLDOVA. Un documentar despre deportarea evreilor din Bucovina în Transnistria

post-img

TVR MOLDOVA marchează Ziua Naţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului în România cu un documentar despre evreii supravieţuitori din Transnistria. Acesta va fi difuzat duminică, 13 octombrie, de la ora 23.00.

Data de 9 octombrie a fost aleasă, din 2004, ca Zi Naţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului în România. În această zi, în 1941, a început deportarea evreilor din Bucovina în Transnistria.

O echipă a TVR a realizat, în Israel o serie de interviuri - mărturii cu evrei, originari din România care au supravieţuit deportării în Transnistria.

Un preambul al seriei de documentare ce urmează a fi difuzate în 2020, este documentarul ”Amintiri  din infern – Bunici fără copilărie” în care supravieţuitori din Transnistria, acum bunici cu nepoţi sau chiar strănepoţi, povestesc, în faţa camerei de filmat, tragedia prin care au trecut ei şi familiile lor acum 74 de ani.

Ce ne dorim prin acest demers jurnalistic este să ridicăm puţin vălul de pe ochii sufletului celor cărora nu ştiu mai nimic despre ce s-a întâmplat cu vecinii sau cu colegii bunicilor sau părinţilor lor în spaţiul românesc.

Din păcate noi nu am învăţat nimic despre suferinţele acestor oameni. Mulţi dintre supravieţuitori nu au vrut să vorbească. De teamă să nu fie arestaţi sau eliminaţi din societate. Mulţi au plecat în Palestina sau în noul stat Israel şi şi-au impus să lase trecutul în urmă şi să înceapă o viaţă nouă. Târziu au început să povestească pentru că suferinţa din amintiri dădea pe afară.

”Am încercat să adunăm, într-un timp limitat, poveştile de viaţă ale unor bunici... fără copilărie. Unor adulţi cu copii, nepoţi şi strănepoţi care au fost obligaţi să se maturizeze mult prea devreme. Am citit în lacrimile lor că acea fetiţă sau băieţel care la vremea deportării avea 4, 5 sau 10 ani e acolo în sufletul lor. Fiecare copil ascuns dincolo de riduri sau de părul alb îşi plânge coiplăria pierdută, familia risipită în fumul crematoriilor sau în gropile comune. Copiii aceia trăiesc, la fiecare reamintire, trauma de acum 70-80 de  ani... Fiecare supravieţuitor este o carte deschisă, scrisă cu lacrimi şi cu amintiri dureroase. Pentru ca trecutul să nu se repete ar trebui ca fiecare dintre noi, să citească măcar una dintre aceste cărţi vii. Pentru că din paginile sufletului acestor bunici fără copilărie prind viaţă şi cei care nu mai sunt să dea mărturie pentru vieţile lor... ”.

Realizator: Aura Dobre