Recomandari

Aflaţi care sunt tratamentele moderne şi terapiile de succes pentru un stil de de viaţă corect. Urmăriţi noi ediţii ale emisiunii "Un Doctor pentru Dumneavoastră"

post-img

​​​​​​​Întreabă doctorii şi specialiştii români despre un stil de viaţă corect, tratamente moderne şi terapii de succes. De luni până joi, începând cu ora 19:00, la TVR Internaţional şi pe TVR+, în cadrul emisiunii "Un Doctor pentru Dumneavoastră", medicii români, specialişti de renume, răspund întrebărilor Dumneavoastră, vă oferă informaţii valoroase şi recomandări cu privire la prevenţie, metode moderne de diagnosticare şi tratament. Emisiunile pot fi urmărite, de marţi până vineri, la TVR MOLDOVA.

Luni, 2 noiembrie vorbim despre afecţiunile reumatice
Invitat: conf. dr. DANIELA OPRIŞ - BELINSKI, medic primar medicină internă şi reumatologie, Spitalul Clinic ”Sfânta Maria”.

Afecţiunile reumatice sunt dureroase, îngrădesc posibilitatea de mişcare şi au de multe ori o evoluţie cronică. Termenul ”reumatism” cuprinde peste 450 de afecţiuni ale sistemelor muscular şi osos având cauze diferite. O ediţie în care vom afla ce riscă pacienţii cu boli reumatice dacă se îmbolnăvesc de Covid-19, care este cea mai frecventă cauză de durere articulară, de ce ne doare spatele, ce reumatisme afectează organele interne şi dacă anti inflamatoarele agravează infecţia cu SARS CoV-2.

TVR INTERNAŢIONAL, 25 DE ANI
Prin telefon, din Italia: prof. dr. GHEORGHE CERIN, şef Secţia Cardiologie, preşedintele Asociaţiei Medicilor Români din Italia, membru al Societăţii Europene de Cardiologie


Marţi, 3 noiembrie, vorbim despre COVID-19 şi afecţiunile pielii

Invitat: prof. dr. GEORGE SORIN ŢIPLICĂ, medic primar dermato–venerologie, şef Clinica de Dermatologie 2, Spitalul Clinic Colentina.

Cum sunt afectaţi pacienţii cu boli de piele dacă se infectează cu SARS-CoV-2? Cât timp rezistă coronavirusul care provoacă boala COVID-19 pe pielea noastră? Cercetările arată că virusul poate duce la erupţii cutanate: leziuni la nivelul degetelor de la mâini şi picioare, asemănătoare degerăturilor, pete de culoare roz sau alb, care seamănă cu înţepătura de urzică pe corp şi pe palme, urticarie. Să avem grijă şi la concentraţia ridicată de hipoclorit de sodiu care atacă atât pielea cât şi căile respiratorii. Igienizarea regulată a mâinilor poate agrava afecţiunile pielii, cum ar fi dermatita atopică sau psoriazisul. O ediţie în care vorbim despre efectele Covid-19 asupra pielii şi ne informăm cum ne protejăm de coronavirus având grijă de pielea noastră?

TVR INTERNAŢIONAL, 25 DE ANI
Prin telefon, din Anglia: dr. GEORGE-LAURENŢIU VLĂDĂU, medic specialist dermatolog

Miercuri, 4 noiembrie, discutăm despre prevenirea bolilor infecţioase

Invitat: prof. dr. ALEXANDRU RAFILA, microbiolog, specialist în sănătate publică, şef al Laboratorului de microbiologie al Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”, şef disciplina Microbiologie a UMF „Carol Davila”, preşedintele Societaţii Române de Microbiologie, expert Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Persoanele cu deficit imunitar şi care manifestă o sensibilitate mai mare la temperaturi scăzute sunt mult mai expuse atacurilor microorganismelor, mai ales ale celor patogene care produc boli contagioase. Cel mai eficient mijloc de prevenţie rămâne igiena personală: spălarea mâinilor cu săpun şi apă din abundenţă, evitarea supraaglomerărilor şi a împrăştierii particulelor virale. Se recomandă folosirea măştilor, a batistelor de unică folosinţă şi lista continuă. Este perioada campaniilor de imunizare. Cea a vaccinărilor, mai ales în rândul copiilor şi a vârstnicilor este extrem de controversată. Primul procedeu empiric de vaccinare a fost în anul 1500 î.e.n. Metoda de inoculare a virusurilor şi bacteriilor, prin vaccinare, are ca scop evitarea apariţiei epidemiilor, multe dintre ele mortale, cum ar fi tuberculoza sau variola, cu o rată a mortalităţii de 30%. Lista este lungă, iar programul de prevenţie din România a dezvoltat scheme complete de imunizare.

TVR INTERNAŢIONAL, 25 DE ANI
Prin telefon, din SUA: dr. IRINA MATEI, cercetător, biolog


Joi, 5 noiembrie 

Natura, cel mai frumos dar pe care Dumnezeu l-a făcut omenirii poate fi aliat de nădejde în păstrarea şi recăpătarea sănătăţii. Bogăţia ei are capacitatea de a ajuta refacerea organismului. Plantele, seminţele, fructele şi legumele sunt şi vor rămâne sursa de energie preţioasă prin care omul vibreaza cu universul de care aparţine.

Invitat: dr. ADRIANA TATOMIRESCU, medic nutriţionist, competenţă în apifitoterapie, director Centrul de Terapie Naturală ”Alexandra” din Breaza, Hofigal.

TVR INTERNAŢIONAL, 25 DE ANI
Se alătură discuţiei, din SUA: dr. ADRIAN LOBONŢIU, director medical, specialist în chirurgie generală şi robotică Este alături de noi o somitate a chirurgiei planetare, medicul care a utilizat pentru prima dată în lume chirurgia robotică. În anii 90, la Tg. Mureş, a pus bazele Serviciul SMUR (fără D descarcerare) împreună cu dr. Raed Arafat. După mai bine de două decenii în Franţa şi în SUA, se poate mândri cu operaţii minim invazive în
premieră mondială.