Sursa foto:CMA Vizualizari:

VIDEO. Recensământul din 2014. Peste 300 de mii de cetăţeni moldoveni sunt în străinătate

La începutul anilor 90, atunci când Republica Moldova abia îşi câştiga independenţa, populaţia ţării era de aproximativ 4,5 milioane de locuitori. Astăzi, numărul lor s-a înjumătăţit.

Scăderea dramatică a natalităţii, dar mai ales migraţia în masă sunt factorii care au determinat un profund declin demografic. Cum îşi văd ţara de la depărtare cetăţenii Republicii Moldova plecaţi în străinătate, dar şi ce-i doresc ei Moldovei la 26 de ani de independenţă aflăm dintr-un nou reportaj al Campaniei „Preţul Libertăţii", realizat de Ileana Pîrgaru şi Vasile Postolache.

Datele recensământului din 2014, făcut public doi ani mai târziu, arată că în străinătate sunt stabiliţi, oficial, peste 329 de mii de cetăţeni ai Republicii Moldova. Cifrele recensământului au fost însă contestate de mai multe instituţii sociologice care spun că numărul real al moldovenilor plecaţi în străinătate este de aproape un milion. Potrivit specialiştilor, fenomenul migraţiei s-a intensificat în ultimii ani, mai ales din cauza faptului că cetăţenii care au plecat din Republica Moldova înainte de anul 2000 au decis, ulterior, să se mute definitiv în străinătate şi şi-au luat şi familiile acolo.

„Migraţia nu este cauzată în primul rând de lipsa banilor, ci de lipsa de perspective pentru copii. Acest lucru este simţit de cei plecaţi, dar sângele apă nu se face. Fiecare dintre cei plecaţi îşi iubeşte baştina, este bucuros pentru succesele pe care le are şi se întristează de insuccesele care mai apar din când în când”, a declarat reprezentantul diasporei din Canada, Ala Mândâcanu.

Cifrele recensământului sunt date peste cap şi de datele Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene care, în ajunul alegerilor prezidenţiale din 30 octombrie 2016, a publicat datele oficiale despre numărul de cetăţeni ai Moldovei aflaţi peste hotare. Astfel, în străinătate se aflau în acel moment peste 805 mii de moldoveni, potrivit MAE.

„Noi toţi vrem să revenim acasă. Unii spun asta deschis. Alţii nu. Suntem un pic înfricoşaţi de viitor. Dacă venim acasă avem problema cu ce ne ocupăm, cu ce întreţinem familia. Avem problema încadrării copiilor în şcoli”, a menţionat Angela Chilat, reprezentantul diasporei din Italia.

Potrivit datelor făcute publice de Ministerul de Externe, cei mai mulţi moldoveni se află în Federaţia Rusă, aproape jumătate de milion. Peste 140 de mii de cetăţeni ai Republicii Moldova sunt stabiliţi oficial în Italia şi peste 47 de mii în Statele Unite. De asemenea, mari comunităţi de moldoveni sunt în Canada, peste 17 mii de persoane, Ucraina – la fel peste 17 mii şi Spania – cu peste 16 mii de cetăţeni moldoveni.
 
Toţi cei plecaţi peste hotare spun că situaţia economică dezastruoasă i-a determinat să plece.

„Nu sunt de acord cu ceea ce spune guvernul că au atâtea realizări, au restabilit toate relaţiile cu partenerii externi. Noi avem o părere proastă din cauza furtului miliardului, acum ne-am făcut faimoşi şi cu sistemul mixt, pe care l-au votat împotriva părerii experţilor europeni. Avem o imagine de mică dictatură peste hotare”, a spus reprezentantul diasporei din Marea Britanie, Dumitru Vicol.

Cetăţenii Repiblicii Moldova stabiliţi în străinătate se arată optimişti că situaţia din ţară poate fi îmbunătăţită, dacă la guvernare va accede o altă clasă politică. 

„Dacă aici se va naşte sau va fi promovată o nouă elită, din persoane care sunt cu studii bune, care ştiu ce înseamnă respectul pentru lege, Republica Moldova ar putea în scurt timp să realizeze toate prevederile Acordului de Asociere şi s-ar putea integra în UE, noi nu avem alternativă decât UE”, a adăugat Ala Mândâcanu.

„Doresc ţării prosperitate, doresc ţării să meargă înainte cu încredere, să se bazeze pe minţi pentru că aici potenţial este. Doresc ţării ca peste 25 de ani deja să fie o ţară stabilă”, a mai spus Angela Chilat.

Potrivit recensământului din 2014, în Republica Moldova au rămas 2 milioane 900 de mii de cetăţeni. Datele ONU arată că până în 2050 populaţia ţării ar putea scădea până la un milion şi jumătate de locuitori.
Similare