PREŢUL LIBERTĂŢII

Tinerii care împlinesc 27 de ani au străbătut, împreună cu ţara, un drum plin de provocări şi oportunităţi

Nu au stat pe baricade, nu au luptat pentru suveranitate şi pentru limba română, dar le-au primit pe toate, în dar, la naştere. Ei sunt tinerii născuţi o dată cu Republica Moldova independentă. Sunt generaţia independenţei care doar a auzit de lupta pentru eliberare naţională de la părinţi şi bunici, dar a simţit gustul şi preţul libertăţii. Au străbătut, împreună cu ţara, un drum de 27 de ani, plin de provocări, încercări şi oportunităţi

Au venit pe lume în 1991, atunci când ţara fierbea în lupta pentru eliberare naţională, când părinţii şi buniciii lor încercau să readucă acasă limba română, suveranitatea şi independenţa, pentru ca ei să se bucure azi de libertate. Aneta Zasaviţchi şi Sergiu Doroş implinesc 27 de ani, la fel ca şi Statul Independent Republica Moldova.
 
Sunt tineri, frumoşi şi liberi. Dar realizează că lupta pentru libertatea de care se bucură azi a fost dură, la fel ca şi preţul plătit de întregul popor.
 
Dezamăgirea a fost cu adevărat mare. Drumul pe care îl aveau în faţă era plin de încercări, iar idealurile pentru care au luptat a rămas doar pe hârtie. Primii ani de independenţă au fost cei mai grei, i-au resimţit şi aceşti tineri.
 
Sărăcia, lipsa locurilor de muncă, salariile neachitate cu anii şi incertitudinea au strârnit primele valuri de migraţie. Tinerii care ar fi trebuit să lupte, în continuare, pentru dezvlotarea ţării au plecat în străinătate. Printre ei au fost fraţii şi prietenii lui Sergiu şi aproape toţi colegii de şcoală ai Anetei.

Totuşi, Aneta a decis să rămână acasă şi să demonstreze că Republica Moldova poate fi ţara oportunităţilor.

Şi Sergiu a decis să rămână în ţară. Are studii muzicale, dar şi-a încercat puterile şi în jurnalism şi în afaceri. Totuşi, a revenit la muzică, acolo unde se simte cel mai bine. Astăzi cântă în corul Teatrului Naţional de Operă şi Balet "Maria Bieşu".

 Tinerii susţin că de fapt ei, cei din generaţia independenţei, sunt responsabili de dezvoltarea Republicii Moldova.
 
Recunosc că nu le este deloc uşor. Ţara e încă tânără, la fel ca şi ei, şi mai are multe de învăţat.
 
Totuşi încearcă să se bucure de ceea ce au, de ceea ce au primit de la părinţi şi bunici: istorie, limbă, libertate şi independenţă, chiar dacă nu e deplină.