PREŢUL LIBERTĂŢII

Grigore Vieru şi Ion Vatamanu, doi militanţi pentru emanciparea naţională a românilor basarabeni

Si poeţii au pus umărul la obţinerea independenţei Republicii Moldova, de la care au trecut 27 de ani. Un rol important în trezirea conştiinţei naţionale l-au avut Grigore Vieru, Ion Vatamanu, Leonida Lari sau Dumitru Matcovschi. Creaţiile lor au marcat generaţii întregi în drumul spre regăsirea identităţii nationale. Să vedem care a fost preţul libertăţii, plătit de cei pe care contemporanii i-au supranumit “vârfuri de lance în lupta pentru independenţă”.

Mulţi dintre poeţii care au stat strajă la hotarele libertăţii Republicii Moldova au trecut în eternitate. Creaţiile lor, însă, au rămas mărturie zbuciumului pentru adevărul istoric, pentru grafia latină, haina firească a limbii române, pentru cele trei culori şi-o singură iubire, românească, vorba cântecului.
 
Un rol semnificativ la revenirea grafiei latine l-a avut îndrăgitul poet Grigore Vieru, numit şi poetul limbii române, cel care toată viaţă a visat să treacă Prutul. Vieru este poetul lacrimii şi al durerii, al curajului şi al băbăţiei neîngenuncheate iar opera lui ne reuneşte permanent sub semnul mamei, al libertăţii şi al eternităţii.

Un alt poet, care a rămas în conştiinţa romanilor basarabeni ca un mare luptător al renaşterii naţionale, este Ion Vatamanu. Toţi şi-l amintesc graţie memorabilei ode "Ce vor scriitorii", devenită ulterior un crez al tuturor oamenilor de cultură. Lui ii apartin, insa, şi nenumărate invenţii, pentru ca a fost un mare savant în domeniul chimiei.