Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Doina şi Ion Aldea-Teodorovici au dat glas, prin cântec, Independenţei Republicii Moldova

Fără ei mişcarea de renaştere a spiritului românesc din Basarabia ar fi fost mai săracă. Deşi nu mai sunt printre noi, Doina şi Ion Aldea-Teodorovici rămân, cu siguranţă, un vârf de lance al mişcării culturale ce au dus la repunerea în drepturi a limbii române şi a alfabetului latin şi, în final, la independenţa Republicii Moldova.

Ei au fost vocile idealului de recuperare a identităţii naţionale, care nu vor fi date uitării niciodată -  Doina şi Ion Aldea-Teodorovici, cele două inimi gemene ale cântecului în limba româna.

Pe 27 august 1991, în faţa a zeci de mii de oameni din Piaţa Marii Adunări Naţionale, au dat glas prin cântec bucuriei momentului desprinderii definitive de imperiul sovietic. După aceea, într-un arc peste spaţiul românesc, au plecat direct la Festivalul de la Mamaia, unde au dus fraţilor din România mesajul de libertate al tânărului stat apărut pe harta lumii.

Faptele lor vorbesc de la sine. În timpul conflictului de pe Nistru, au cântat pentru combatanţii de sub tricolor, la numai 300 de metri de linia frontului, pentru a-i îmbărbăta pe cei care luptau pentru păstrarea integrităţii teritoriale a Republicii Moldova. Atunci, alături de ei, ca întotdeauna, s-a aflat poetul Grigore Vieru, autorul textelor celor doi barzi, dar şi poetul Adrian Păunescu, un alt mare luptător pentru cauza românilor basarabeni.
 
Ca un omagiu adus celor doi luptători pentru libertate, limbă şi neam, Leontina Vatamanu a regizat filmul documentar "TE IUBESC, ION ŞI DOINA".

Aşa cum îl descrie însăşi autoarea, documentarul "Te iubesc, Ion şi Doina" este un film în care "încap două vieţi scurte şi o întreagă veşnicie pentru care s-au născut cei doi: multă iubire, mult zbucium şi sacrificiu".

Cântecele marilor interpreţi Doina şi Ion Aldea-Teodorovici au rămas în inimile românilor atât din Basarabia cât şi din patria mama, România.
 
La 27 de ani de independenţă, Basarabia rămâne cu un gol imens în suflet. Le simte lipsa celor două inimi gemene - Doina şi Ion Aldea –Teodorovici. Creaţia lor însă va dăinui peste veacuri, întrucât melodiile lor sunt cunoscute de la mic la mare. Iar pentru a vă reaminti de îndrăgitul cuplu, TVR MOLDOVA va difuza în premieră, luni, 27 august, de la ora 21:00, filmul documentar "TE IUBESC, ION ŞI DOINA".
RECOMANDĂRI