Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Săptămână grea la Bruxelles. Au fost prezentate planurile Preşedinţiei române la Consiliul UE

A fost o săptămână plină la Bruxelles. Politicienii României şi-au prezentat proiectele în Parlamentul European. Cum a fost, ne spune corespondentul nostru la Bruxelles, Lucian Pîrvoiu.

Este o cutumă ca ţara care preia Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene să-şi prezinte priorităţile, agenda, în Parlamentul European, pentru că circuitul legislativ presupune co-decizia, deci, din această perspectivă, prezenţa miniştrilor Cabinetului Dăncilă era absolut necesară pentru ca euroaleşii să îi cunoască, a precizat Lucian Pîrvoiu pentru emisiunea "Lumea Azi".

Prestaţiile lor au variat de la competente la amuzante, sau la tensionate.

În Comisia LIBE, eurodeputaţii le-au cerut ministrului Justiţiei şi ministrului de Interne de la Bucureşti explicaţii privind modificarea legilor justiţiei şi în legătură cu data de 10 august 2018, când au avut loc violenţele jandarmilor îndreptate împotriva protestatarilor din Piaţa Victoriei.

Din această perspectivă, putem spune că a fost o săptămână bogată, dacă adăugăm la acest lucru şi vizita premierului Dăncilă, vizita de lucru care aduce o pondere mai importantă acestei săptămâni româneşti la Bruxelles.

Viorica Dăncilă s-a întâlnit cu secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, într-un moment extrem de important, în care preşedintele Klaus Iohannis este în conflict cu guvernul României pe tema prelungirii mandatului şefului Statului Major al Armatei.

Putem spune că premierul român este şi într-o campanie de captatio benevolentiae, dacă ne gândim la întrevederea pe care a avut-o cu şeful Popularilor Europeni din Parlamentul European, Manfred Weber, foarte probabil viitor preşedinte al Comisiei EuropeneRămâne de văzut cu ce rezultate se va solda această întrevedere.

Trăgând linie şi făcând totalul, a fost o săptămână plină, a fost, practic, finalul tuturor festivităţilor de preluare a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene de către ţara noastră.

De săptămâna viitoare începe munca serioasă, pentru că ne aşteaptă dosare extrem de dificile, cum ar fi Brexit-ul sau negocierea cadrului financiar multianual, care vor da bătăi de cap întregii Europe, nu numai Preşedinţiei României.    

RECOMANDĂRI